Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

H&M vill hjälpa kunderna att göra fler hållbara val – nya tjänster lanseras i höst

Publicerad: 1 juli 2020, 07:10

H&M fördjupar samarbetet med Repamera och Sellpy – och lanserar i höst flera tjänster som ska hjälpa kunden att göra hållbara val.


Ämnen i artikeln:

ModeH&MTjänstefiering

– Att svensken i genomsnitt slänger 7,5 kg textilier i soporna varje år är häpnadsväckande och något vi måste ändra på. Vi vill att det blir lika naturligt för alla att förlänga livet på kläder som att panta burkar. Därför testar vi hela tiden nya initiativ som möjliggör att vi tillsammans med våra kunder kan bidra till att göra mode mer cirkulärt, säger Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig för H&M i Sverige.

Hon lyfter fram syateljéerna Take Care, som finns i fler H&M-butiker, som ett exmepel.

– Ett annat är vår klädinsamling som erbjuds i alla våra butiker världen över och som har ökat årligen sedan starten 2013. Framför allt har det varit intressant att den rejäla ökningen av inlämningar i Sverige under det senaste året, fortsätter hon.

Enligt undersökningen Svenskar & Hållbarhet kan 41 av svenskarna tänka sig att reparera trasiga kläder oftare, 36 procent öppnar för att köpa och sälja mer begagnat och 32 procent för att återvinna mer.

63 procent uppger emellertid att de i dag slänger saker som är slitna eller trasiga i soporna. Skälet till det är okunskap eller att man helt enkelt upplever att det är för krångligt att till exempel sälja en produkt second hand.

Detta är något som H&M tagit fasta på.

I samarbete med H&M-ägda Sellpy, som erbjuder e-handel för second hand, och onlineskräddaren Repamera ska fler tjänster tas fram som ska underlätta för svenskarna att göra fler hållbara val.

– Vi välkomnar när kunder sätter press på företag för att tillsammans kunna driva förändringen mot en hållbar modebransch. Kundinsikterna som framkommer i rapporten är oerhört viktiga för oss då vi både vill förbättra och förtydliga vårt hållbarhetserbjudande för att förenkla för våra kunder att göra mer hållbara val. Vi ser fram emot att lansera nya kundnära hållbarhetstjänster under hösten, säger Sverigechefen Filip Ekvall.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeH&MTjänstefiering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev