Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Väla plockar upp framgångsrik praktiksatsning: ”Win win-situation”

Publicerad: 17 april 2019, 11:47

Foto: Daniel Norman

Praktiksatsningen Centrumakademin har gjort succé på Frölunda Torg. Nu tas projektet vidare till Väla där hundra personer kan få praktikplats. ”Vi har satt ett högt mål och jobbar hårt för att nå det”, säger Ulrika Nordström, marknadschef på Väla.


Ämnen i artikeln:

RekryteringPersonal

Centrumakademin på Väla är ett samarbete mellan Väla, Skandias stiftelse Idéer för livet, Talangakademin, Tillväxtverket och Helsingborgs kommun.

Syftet med projektet är att personer som står långt från arbetsmarknaden ska få möjlighet till praktik och komma närmare ett eget jobb.

Under praktiken bedöms och dokumenteras arbetsinsatsen och efter praktikperioden får deltagarna ett kompetensbevis. Det finns även möjlighet för butikerna att erbjuda fortsatt anställning.

Centrumakademin startade på Frölunda Torg 2017 – med positivt resultat. 50 procent av deltagarna som genomfört praktiken har fått jobb.

När projektet tas vidare till Väla siktar köpcentrumet på att erbjuda hundra praktikplatser under ett års tid.

– Vi startade projektet i mars och har nu sex personer i praktik. I nästa vecka eller veckan efter påsk kommer ytterligare fyra-fem praktikanter att börja. Just nu har vi fler praktikplatser än praktikanter så det är angenäma problem, säger Ulrika Nordström.

En beteendevetare har anställts som projektledare för Centrumakademin. hon sköter all administration och kontakter med arbetsgivare och praktikanter.

– Vi har en noggrann rekryteringsprocess för att utfallet ska bli så bra som möjligt. Vi försöker matcha rätt person till rätt jobb. Det är en fördel att projektet inte är så stort utan projektledaren lär känna både praktikanter och butiker, säger Ulrika Nordström.

Varför väljer ni att gå in i det här projektet?
– Vi är ett stort köpcentrum som alla här har en relation till. Då känns det viktigt att hjälpa till och göra gott i samhället. För butikerna är det en win win-situation. Samtidigt som vår satsning får folk till arbete hjälper vi ju också våra butiker med annars tidskrävande och kostsam rekrytering.

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

RekryteringPersonal

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev