fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Tänk som kunden – tre tips på hur du kan flytta varorna och sälja mer!

Att flytta en vara och hitta en sambandsexponering utifrån hur kunden tänker – i stället för hur butiken är planerad – kan ge ett rejält säljlyft. Här är tipsen som ger dig inspiration till lönsamma flyttar.

Publicerad: 26 april 2017, 13:14

Ämnen i artikeln:

City GrossDagligvarorLivsmedelButik

Foto: Aline Lessner

Innehåll

En enkel flytt kan göra hela skillnaden.

Hos City Gross i Höör fanns tidigare kaviartuberna traditionellt placerade bland sillkonserverna.

Sedan testade man den enkla men kreativa idén att placera kaviar intill äggen – det kunderna förknippar med varan och det som oftast står intill på inköpslappen.

Den enkla flytten gav ett kraftigt säljlyft.
Men all kaviar har inte flyttats; det är några av artiklarna som exponeras vid äggen, samtidigt som den tidigare placeringen är kvar och ger en kombination av permanent flytt och kampanjexponering.

Här är tre råd för att komma igång:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Våga testa!

I grunden handlar det om att lyfta blicken från invanda hjulspår där produkternas placering ofta utgår ifrån vad som är effektivast för butiken. De flesta butiker har bra central support med planogram och säljstöd, men det går att göra mycket själv. Sprid engagemanget, prata och fånga upp medarbetarnas idéer. Lyssna på kunderna och registrera frågor. Våga testa, om det inte fungerar är det bara att ändra!

Tänk på köpsituationen, inte på behovet

Det är förståelsen för hur kunden tänker som lyfter försäljningen. Butiken behöver lyfta blicken och se shoppern: Konsumenten behöver köpa blöjor och barnkläder, men den stressade shoppern tänker inte i butiksavdelningar utan i shoppingbehov och tar tacksamt emot möjligheten att köpa båda varorna vid samma tillfälle. Studier visar att kunderna går på ”autopilot” och vill att butiken underlättar deras inköp.

Bild 1/4  Bitsocker vid kaffet

​​​​​​​Utse en ”inspirationsambassadör”

Att hitta kreativa samband och exponeringar handlar också om organsiation. I många butiker styrs exponeringarna av inköpsansvaret för respektive avdelning. Testa att utse en ansvarig för att jobba ”på tvären” mellan avdelningarna och som inte bara får ansvaret för en kampanj, utan ständigt arbetar för att hitta nya sambandsexponeringar.

Ladda hem hela guiden som en pdf:

Flytta varorna och sälj mer.pdf

Kalle Östgren

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev