Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Så hittar du rätt i jakten på de bästa vikarierna: ”Framförhållning är A och O”

Så hittar du rätt i jakten på de bästa vikarierna: ”Framförhållning är A och O”

Det finns många fallgropar i jakten på bra extrapersonal. Här är fyra viktiga tips för att undvika dem.

Publicerad: 2 mars 2018, 17:22

Ämnen i artikeln:

PersonalHandelnBemanning

Innehåll

Lisa Schuman har lång erfarenhet av rekrytering inom handeln som regionchef i Stockholm för butiksbemanningsföretaget Storesupport.
Extrapersonal behövs inte bara under sommaren och hon har ett generellt råd:

– Planera för bemanningen under sommarmånaderna, men också för hösten. Under den perioden kommer ofta avhopp som skapar problem. Undvik det med bra framförhållning.

Tomas Walfridsson, handlare för Ica Nära Roma på Gotland, flaggar för en fallgrop:

– Det är lätt att gå bort sig om man bara ser kostnaden och missar helheten. Det är viktigt att titta på tidigare erfarenhet, det kan vara bättre att anställa en sommarjobbare som är 29 år, som har arbetat två-tre tidigare somrar i butik och direkt genererar säljkraft och kundvård.

Så lyckas du med rekryteringen av extrapersonal

Använd rätt person internt

Det gäller att anställa rätt – men också att använda rätt person internt för rekryteringarna. Det kan vara lätt att skönmåla och undervärdera uppgiften, att det ”bara är att rekrytera”. Var noga med att använda rätt egen kompetens för uppgiften. Egenskaper hos en intern rekryterare är att ha koll och erfarenhet av branschen, bra kännedom om kunderna och förstå uppdraget.

Lisas tips:

”Det är viktigt att en intern rekryterar också har koll på rekryteringstrenderna. Just nu attraherar vi till exempel personal genom cv-fria ansökningar. Då är det viktigt att ha system som stödjer detta och att rekryteraren har koll på ”screeningen”, hur och var företaget söker för att hitta rätt personer, urvalsfrågor och hur de som söker ska bedömas.”

Plocka in de oväntade referenserna

Ofta kommer övertygande försäkringar från olika håll om att en person ”är bra”. Men slarva inte, ta alltid referenser – och det som ofta ger den bästa bilden är att också ta in de lite oväntade referenserna. För att få reda på lite mer om ungdomar går det till exempel att lyssna med lärare eller idrottsledare.

Lisas tips:

”För andra typer av extraanställningar kan också tidigare kunder, uppdragsgivare och leverantörer vara relevanta referenser. Även tidigare anställda eller underordnade är intressanta att prata med.”

Var ute i god tid – och tänk nytt

Påbörja utbildningar under kvällar och helger i god tid. Då är extrapersonalen klar att börja jobba direkt när behovet finns – och får ytterligare extrainkomster. Tänk också på att rekrytering kräver tid och ofta hamnar uppgiften på butiks- eller avdelningschefer. Ta gärna hjälp, fort blir ofta fel – och då blir det dyrt.

…psst, ett extratips
Rekrytera ”en upp”. Ja, det kostar extra, men en felrekrytering kostar ännu mer och ofta kommer avhopp. Gardera för det.

Testa nya idéer

Det pågår en professionalisering av anställningsprocesserna för sommar- och extrapersonal i handeln. Många testar nya idéer och en populär metod är auditions. Så jobbar till exempel Ica Maxi Värmdö, som har stora säsongsvariationer och brukar anställa omkring 50 sommarjobbare varje år. Butiken har tidigare anordnat auditions i mässhallen i Gustavsberg med bra resultat. Ett annat exempel är Ica Maxi Eurostop i Örebro som för ett par år sedan började med auditions – men startar anställningsprocessen på nätet.

– Vi lade ut en annons på Facebook i förra veckan och det har redan rasat in hundratals intresseanmälningar. I nästa steg kallar vi 60-80 personer till ”speed-intervjuer” och gör urvalet samma kväll. Vi har jobbat så i flera år och det fungerar utmärkt som modell för att snabbt hantera många ansökningar, berättade butikens hr-ansvarige Karin Matteusson.

Tips från butikerna

Vilket är dina bästa tips för att hitta rätt sommarjobbare?

Tips: Ha radarn igång året om

Tomas Walfridsson, handlare för Ica Nära Roma på Gotland, anställer varje år flera sommarjobbare. Hans tips är att jobba med rekryteringen året runt.

– Var lyhörda hela tiden, det kan spara mycket tid, säger han.

”En duktig extraanställd behöver både kunna ge kunderna ett bra bemötande och ha en viss kunskap om sortimentet, det är viktigt i vår bransch. Dem vi väljer har nästan alltid praktiserat hos oss under gymnasiet. Det fungerar bra och mitt råd är att söka samarbeten med skolorna på din ort. Men det allra viktigaste är den sociala förmågan, att vara utåtriktad och kunna ta hand om folk"

”Vi har samarbetat mycket med kommunen tidigare för att hitta rätt extrapersonal, det har fungerat bra. Ett tips är också att avsätta en heldag för att träffa alla sökanden och lösa hela ärendet, annars kan det lätt äta tid. För att sedan hitta rätt personer tittar jag mest på en sak: Glöden. Vill de verkligen jobba här och ser de fram emot det med glädje, eller söker de mest för att de känner sig tvungna? Det viktigaste är attityden och intresset, det måste man ha med sig, resten kan man lära sig på plats.”

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev