fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Så formar du en tydlig sponsringspolicy – på dina egna villkor

Sponsring är en viktig del av marknadsföringen, men se till att dina satsningar stöttar värderingar du kan ställa upp på. Här berättar Ica-handlaren Pelle Paulsson hur han skapat en tydlig sponsringspolicy.

Publicerad: 22 juni 2017, 05:45

Ämnen i artikeln:

IcaDagligvarorLivsmedelButikSponsring

Foto: Kalle Östergren

Innehåll

Ica Maxi Värmdö är en av butikerna i landet som är stor supporter av ungdomsidrott.

Butiken är huvudsponsor för fyra lokala lag: Gustavsbergs handboll, Gustavsbergs bandy, Ingarö IF och Värmdö Hockey.

Handlaren Pelle Paulsson bygger sitt engagemang på en tydlig policy.

Villkoret: Inga elitsatsningar eller toppningar av lag.

Pelle Paulsson vill vara en motkraft till ”elithetsen”.

– Elitsatsningarna går allt längre ned i åldrarna, med toppningar och uppdelningar i grupper. Resultatet blir att ungdomar mår dåligt, tröttar och lägger av allt tidigare. Ungdomar ska må bra av idrott.

Pelle Paulssons erfarenhet är att det sällan är ungdomarna själva som ligger bakom kravspiralen.

– Det är ofta föräldrarna som trycker på för byten till klubbarna som vinner mest. Men forskning visar att elitsatsningar innan 16-17-årsåldern är meningslösa och gör mer skada än nytta, säger han.

Butiken har formulerat sina värderingar i en sponsringspolicy, med krav på klubbarna som vill samarbeta.

– Breddidrotten ger laganda, självkänsla, glädje och en anledning att stänga av tv-spelet. Ungdomar ska må bra av träning och lagspel, säger Pelle Paulsson.

Fyra steg: Så bygger du en tydlig policy för butikens sponsring

Formulera dina värderingar

Tänk igenom din strategi noga, inta bara vad, utan också hur du vill sponsra. Tänk personligt: Vad står du själv för? Vilken verksamhet är du själv bekväm med att stötta? Skriv sedan en policy. Formulera och sätt ord på dina värderingar och hur du vill ha det. Det ger dig en tydlig värdegrund för att diskutera vidare och ställa krav på tänkbara sponsorpartners.

Genom att ta kommandot över sina sponsringsinsatser och agera på egna villkor arbetar butiken helt enligt de värderingar man vill stötta.

Pelles riktlinje: ”Jag har inget emot elitidrott i senare delen av tonåren, men det är inget jag sponsrar. De klubbarna har gjort sitt val, mitt val är att stötta breddidrotten.”

VÄRDERINGAR. Vilken verksamhet är du bekväm med att stötta?

Tänk igenom ditt syfte

En viktig skiljelinje att klara ut är om ett kommande samarbete är välgörenhet, eller sponsring som ska bygga ditt butiksvarumärke genom ett långsiktigt, professionellt samarbete med din policy som grund.

Pelle Paulsson tog hjälp av Riksidrottsförbundet med policyn. Innan butiken går in i ett samarbete pratar han noga igenom sina krav och kollar av att klubbledningen ställer upp på dem.

Pelles riktlinje: ”Jag gör inte det här för egen skull eller för butiken, utan för att jag verkligen brinner för att få unga att må bättre. Jag vill vara en del av Värmdö och hjälpa ungdomar att få uppleva det jag själv älskar med idrott.”

HJÄRTEFRÅGA. Satsa på det du brinner för.

Skapa en bra dialog

Ha regelbundna kontakter med både ledare och föräldrar om du sponsrar en idrottsförening. Var tydlig och berätta varför du sponsrar, försäkra dig om att det finns stöd för dina värderingar.

Inne på sitt kontor på Ica Maxi Värmdö håller Pelle Paulsson upp en tidningsartikel. Det är en intervju med idrottspsykologen Johan Fallby, som säger: ”Om barn och ungdomar för tidigt lär sig fokusera på resultat bidrar det till ett beteende som skapar stress och oro”.

Som handlare vill han bidra till en annan utveckling.

”Alla ska vara välkomna och få en positiv bild av idrotten, det ska vara kul att vara aktiv! Då är det också fler som fortsätter träna upp i åldrarna.”

Pelles riktlinje: ”Träffa klubben eller sponsorpartnern minst en gång per år, ställ krav på dokumentation och följ upp att policyn och era gemensamma ambitioner följs.”

KONTAKT. Ha en regelbunden dialog med sponsorpartnern.

Informera och följ upp

Berätta för dina medarbetare om din sponsring och vad du vill uppnå. Skapa stolthet och gör medarbetarna till ambassadörer som sprider budskapet. Pelle Paulsson har förklarat sin syn i brev till alla föräldrar.

I butiken och på idrottsplatserna syns skyltar som tonar ned butiksnamnet och lyfter fram värderingarna.  Att skapa sympati bland kunderna stärker butikens varumärke.

Pelles riktlinje: ”Berätta kontinuerligt om resultaten av sponsringen både internt och externt. Föräldrar har spontant tackat mig, och kunder kommer ibland fram och pratar i butiken. Det känns jätteroligt.”

SPRID BUDSKAPET. Informera både internt och externt om din sponsring.

Fem principer

Här är punkterna bakom Ica Maxi Värmdös sponsorpolicy:

Enbart breddföreningar.
Ingen toppning.
Ingen elitsatsning för barn.
Inga fasta grupper efter kunskapsnivå.
Alla får spela matcher.
Hela policyn finns på www.maxivarmdo.se

Kalle Östgren

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev