måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Medarbetarna sågar konflikträdda chefer: ”Problemen eskalerar”

Publicerad: 25 oktober 2018, 07:51

Många handelsanställda är missnöjda med sina chefer – och det vanligaste problemet är konflikträdsla. ”Cheferna behöver lyssna mer på personalen”, säger Stina Josefsson på Handelsanställdas förbund.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Andreas Dyrberg Skog

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Stina Josefsson är funktionschef avtal och förvaltning på Handels och facket möter ofta problem på arbetsplatserna där chefernas konflikträdsla är en del av orsaken.

– Problem i den psykosociala arbetsmiljön rör ofta konflikter som bottnar i dåligt ledarskap. Cheferna tar inte tag i konflikterna vilket leder till att de eskalerar, säger Stina Josefsson.

Hon uppmanar företagen att lyssna på de anställda och använda de verktyg som finns för att hantera konflikter och förebygga problem, som Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, allmänt kallade osa-föreskrifterna.

– Det finns verktyg, använd dem. Arbetsplatsträffar är också bra forum – om man utnyttjar dem för att föra en dialog om hur man mår i arbetsgruppen – men ofta är träffarna bara en kanal för envägskommunikation från arbetsgivaren till medarbetarna. Vi tycker också att arbetsgivarna ska satsa på att kompetensutveckla cheferna och låta dem gå ledarskapsutbildningar.

Läs mer: Expertens bästa tips för bättre konflikthantering

När medarbetarna får sätta betyg på chefernas ledarskap uppger sex av tio att de är nöjda eller mycket nöjda. Men samtidigt är var sjätte i Markets undersökning missnöjd eller mycket missnöjd.

– Jag tycker att det är ett ganska dåligt betyg. Man kan inte räkna med att alla ska säga att de är nöjda, men i alla fall åttio procent, säger Stina Josefsson.

Många är missnöjda med att cheferna inte tar tillvara på deras kompetens. Vad tror du att det bottnar i?

– Jag tror jag att det handlar om bristande dialog. Företagen gör ingen kompetensinventering. Organisationerna är så slimmade i dag att de inte anser sig ha den tiden.

Vilken egenskap skulle du främst vilja att cheferna i handeln utvecklade?

– Att de lyssnar på och diskuterar mer med personalen. Inventera vilka problem som finns och involvera medarbetarna i arbetet med att hitta en lösning. Det finns mycket outnyttjad kunskap hos personalen.

Läs mer: Viktigaste pusselbitarna för att bli en drömchef

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev