fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Handelstopparna om chefskapet: Svårast att situationsanpassa

Publicerad: 24 oktober 2018, 15:45

Att vara chef eller ledare är långt ifrån enkelt. Market frågade tre vd:ar om varför just de valde att ta sig till toppen, och vad som är mest utmanande med jobbet.


Andreas Dyrberg Skog

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Daniel Mühlbach, vd, Footway:

Varför blev du chef?

– Till att börja med tycker jag ordet chef är något förlegat. För att vara konkurrenskraftig och snabbrörlig som organisation i dag tror jag på coachning där alla individer tar större ansvar i att leda sig själv. Jag har varit entreprenör sedan jag slutade skolan. Att bygga bolag är i min värld likställt med att bygga människor, så chefskapet och ledarskapet blev en konsekvens av entreprenörskapet.

Vad är det svåraste med att vara chef?

– Att anpassa sig till situation och individ. För att alla ska ha en chans att nå sin fulla potential krävs att man som chef kan coacha individanpassat. Någon behöver detaljsupport och någon behöver högtflygande visioner. För att kunna ge detta krävs att man förstår sig själv till hundra procent, vilket man inte gör.

Caroline Hjelte, vd, Lagerhaus:

Varför blev du chef?

– Jag har inte gjort ett  medvetet val att bli chef. Jag har valt uppdrag som handlar om att utveckla verksamheter och våga göra förändringar. Med ett stort försäljningsfokus handlar det ofta om att nå hårda mål genom att vara driven och resultatinriktad. Att ha det yttersta ansvaret för en verksamhet och ha möjlighet att strategiskt sätta  förändring och utveckling, för att sedan också få möjlighet att genomföra förändring och utveckling, är något som driver mig.

Vad är det svåraste med att vara chef?

– Om du är operativ själv som chef och håller ett högt tempo så finns det en stor utmaning i att hålla dina medarbetare nära, att ge alla tid – tid som inte finns. Den avvägning som uppstår mellan tid för förändring, operativt genomförande, och tid för dina medarbetare är något som jag ständigt arbetar med.

Jonas Ragnhage, vd, Eurocash:

Varför blev du chef?

– När jag tog mitt första chefsjobb tänkte jag inte att ”nu ska jag bli chef”, men jag kände snabbt att det var spännande och utmanande. Jag har alltid trivts med att vara ledare. Jag tycker inte om ordet chef utan använder hellre ordet ledare. Jag tror att grunden för ett ledarskap måste vara ett intresse för människor, att tycka om människor. Det måste vara grunden, inte ekonomiska incitament.

Vad är svårast med att vara chef?

– En av de viktigaste aspekterna med att vara chef är att vara närvarande. Det är också det svåraste – att hinna ge alla medarbetare en del av närvaron. I grunden handlar det om kommunikation som måste fungera för att organisationen ska må bra och nå sina mål. Ledningen måste nå ut med sitt budskap och få feedback tillbaka.

Läs mer: Viktigaste pusselbitarna för att du ska bli en drömchef

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev