Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Därför ska du rekrytera sommarjobbare i god tid

Publicerad: 24 oktober 2018, 04:55

Hur gör du för att få de bästa sommarvikarierna? Bemanningsexperten Lisa Schumans bästa tips är att vara ute i väldigt god tid. ”Det är lätt att underskatta hur lång tid det tar att hitta rätt bemanning”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

RekryteringHandelnBemanning

Som regionchef i Stockholm för bemanningsföretaget Storesupport har Lisa Schuman lång erfarenhet av rekryteringar. Det viktigaste, menar hon, är att alltid vara ute i god tid.

– Du behöver göra en behovsanalys och lägga semesterschema. Samtidigt är det viktigt att ha tid till en ordentlig rekryteringsprocess och en god introduktion.

Många butiker slarvar när det kommer till rekryteringen av sommarjobbare, menar hon.

– I handeln är tid alltid en bristvara. Därför blir det lätt att man väntar in i mars eller april och sedan får panik.

Men där är det viktigt att coola ned, menar hon, och låta processen ta den tid den förtjänar.

– Sommarpersonalen är butikens ansikte mot kunderna. Att anställa fel personer kan både skada försäljningen och butikens varumärke.

Här är fem initiala tips när du ska anställa sommarpersonal:

Läs mer: Så hittar du rätt i jakten på bästa vikarierna

1. Var ute i god tid

Tänk på att de bästa blir tagna först, och att du behöver god tid på dig för att göra en ordentlig rekrytering och introduktion.

2. Gör en behovsanalys

Gör i god tid ett schema för hur din personal kommer att vara ledig, och tänk till hur dina kampanjer kommer att ligga. Planera in en ordentlig introduktion och utbildning för dina sommaranställda.

3. Ge någon ansvar

Chefen ska alltid vara med i slutskedet av rekryteringen men det är en stor fördel att ge någon i personalen huvudansvaret för rekryteringen. Att dela på ansvar ger en teamkänsla i gruppen och ser till att jobbet blir gjort ordentligt.

4. Använd rätt kanaler

Vilka kanaler man använder beror på vilka tjänster som söks, men när det gäller sommarpersonal är Facebook bättre än Linkedin. Den kanske bästa metoden är att ta hjälp av befintlig personal. Ofta finns någon vän eller släkting som passar till tjänsten.

5. Var tydlig med förväntningarna

Oavsett hur du rekryterar de anställda är det viktigt att vara särskilt tydlig med detaljerna och vad som förväntas av den anställde. Det sparar mycket tid när det första urvalet ska göras.

Pontus Nyman

Ämnen i artikeln:

RekryteringHandelnBemanning

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev