Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Cissi Elwin om ledarrollen: ”Resultatinriktade chefer är ute”

Publicerad: 30 november 2018, 12:44

Att vara ledare innebär inte samma sak i dag som det gjorde bara för tio år sedan, det menar Cissi Elwin, chefredaktör för tidningen Chef. Och chefsrollen kommer att fortsätta förändras även den närmaste tiden.


Ämnen i artikeln:

Rekrytering

Cissi Elwin har varit chefredaktör för tidningen Chef sedan 2011 och har dessutom många års egna erfarenheter av chefsrollen från olika sammanhang. Hon ser tydligt hur ledarskapet och förväntningarna på en bra ledare har förändrats den senaste tiden.

– För några år sedan talade man om snabba förändringar, agila organisationer, digitaliseringen och global konkurrens. Det är fortfarande viktiga frågor. Men nu handlar det dessutom om människorna – framför allt om medarbetarna men även om kunderna och hur man kan tillgodose deras behov och förväntningar på bästa sätt, säger hon.

– De enbart resultatinriktade cheferna är ute!

Medarbetarna har en annan inställning till sitt jobb och varför man vill arbeta på just det företaget.

– Man vill vara med och göra skillnad och hitta det högre syftet med sitt jobb eller verksamheten.
Cissi Elwin påpekar att det är de anställdas marknad just nu, det är ofta svårt att få tag på rätt kompetens och då blir det företagets kultur som kan bli avgörande för om den ­rekryterade väljer att ta jobbet.

– Och här är chefens roll väldigt viktig; att tydliggöra vad företaget står för och kommunicera det i alla led – både uppåt, nedåt och utåt, säger hon.

Många unga medarbetare har en annan syn på sitt jobb än vad äldre generationer har och här gäller det också att som chef och ledare kunna hantera förändringar.

– De unga hungriga medarbetarna vill få en uppgift som de självständigt ska kunna lösa. De är duktiga att själv hitta information och vill dessutom gärna få tips, bli uppföljda och uppmuntrade – men de vill inte bli kontrollerade.

– De vill få ett mandat, inte en ”överrock”, säger Cissi Elwin.

På samma sätt är det inte lika naturligt för generation X att klättra det traditionella ­sättet på karriärstegen.

– De vill gärna ha inflytande och ansvar men det är inte speciellt coolt att göra en chefskarriär. Däremot att åstadkomma något viktigt och sätta avtryck.

Thomas Karlsson

Cissi Elwins sex chefstips

■ Definiera tillsammans med ditt gäng ”vad är vi” och ”vart ska vi”. Kommunicera det sedan på många olika sätt och i alla led så att alla i organisationen känner att de har hoppat på tåget och du kan vara säker på att siste man är ombord.
■ Ge mycket feedback. Alla vill känna sig sedda och få hjälp med att utvecklas, triggas och knuffas framåt. Utvärdera, sätt delmål och fira när de är nådda.
■ Diskutera även fel och misstag. Ta ett ­misslyckande som en intressant chans att lära sig något.
■ Ha kul på jobbet! Det är livsviktigt att alla har roligt – om det skrattas lite en vecka så utvärdera vad som har gått fel. Att skapa ett ”vi” i sitt gäng är jätteviktigt.
■ Var modig! Framtiden är osäker så våga chansa och driva nya frågor.
■ Säkerställ ditt mandat och vilka förväntningar som ställs på dig. Ha ett ordentligt samtal med din styrelse eller närmast högre chef, det är viktigt att känna till sina förväntningar och makt för att inte gå och oroa sig i onödan.

Ämnen i artikeln:

Rekrytering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev