Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Guide

Bryt mönstret: Fem tips för en rättvis och jämställd rekrytering

Publicerad: 9 mars 2020, 08:52

Foto: Getty

Vilka förlorar på ojämställdheten i bolagsstyrelser och på vd-poster? Retailbolagen. ”Om retail inte snabbt förstår att blandade bolag är lönsamma kommer man att dö ut. Konkurrenterna springer om”, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright, och tipsar om hur rekryteringen blir mer jämställd.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetDetaljhandeln

Det här är en uppdaterad version av en artikel som publicerades första gången den 9 mars 2020.

Markets kartläggning visar att det är långt kvar till jämställdhet i detaljhandelns bolagsstyrelser och på vd-posterna.

I 14 av de 100 bolagen vi granskat sitter en man som ordförande.

I 85 av bolagen är det en man som är vd.

– Jag har svårt att se att bolagen har rekryterat den mest kompetenta. Hade de tillämpat en kompetent rekrytering utan vänskap och nätverk tror jag att utfallet sett helt annorlunda ut, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet och diversifiering i näringslivet.

Sett till bolagsstyrelserna generellt i de 100 retailbolagen som Market granskat innehas 32 procent av posterna av kvinnor.

– Det är seglivade strukturer som hänger kvar i retail, säger Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, ger sina bästa tips för en mer jämställd rekrytering.

Men situationen inom retail går att förändra – genom konkret jobb.

– Sluta upp med alla floskler om hur viktigt jämställdhetsarbetet är. Kartlägg och börja göra, säger hon och vet att det ger effekt.

– Men för få gör det, konstaterar Amanda Lundeteg.

Erfarenheten från Allbright är att bolag som börjar arbeta med jämställdheten förändras och kan nå ett jämställt läge på tre-fyra år.

Men både i detaljhandeln och i näringslivet i stort går utvecklingen mycket sakta. Markets kartläggning visar att andelen kvinnor i styrelserna ligger kvar på samma nivå som föregående år. I Allbrightrapporten, som årligen granskar börsbolagens styrelser, har utvecklingen stått still på 34 procent de senaste tre åren.

– I kristider faller arbetet för jämställdhet och mångfald i glömska, i bästa fall läggs det på hyllan. Coronakrisen används som alibi för att inte behöva göra ett jota, säger Amanda Lundeteg i en kommentar till årets rapport.

Vad är vinsten med jämställdhet?

– Blandade grupper är mer lönsamma, mer kreativa och jämställdhet minskar risken för konkurs, säger Amanda Lundeteg.

Jämställdhetsexperten Amanda Lundetegs fem tips för jämställd rekrytering:

1. Ge rekryteraren rätt kunskap

Ge rekryteraren kunskap om att kvinnor ofta bedöms hårdare och diskrimineras i rekryteringsprocessen. Det behövs kunskap och verktyg för att bryta mönster.

2. Fall inte i kopia-fällan

Tänk igenom kravprofilen noga. Vilken erfarenhet och utbildning är viktig? Fall inte i kopia-fällan! Det är vanligt att man försöker hitta förebilden till en nyrekrytering i företrädaren. Det befäster bilden av en ledare som en man i blå kavaj.

3. Ha koll på könsbalansen från start

Se över könsbalansen tidigt i rekryteringsprocessen. Här fallerar ofta rekryterare i dag och rekryteringen har kommit för långt när man inser obalansen. Så gör analysen tidigt i processen.

4. Bredda nätverken

Leta där man inte brukar leta efter kandidater. Annonsera i oprövade kanaler.

5. Använd anonymiserade ansökningar

Diskrimineringen på arbetsmarknaden stannar inte vid kön, utan handlar även om ålder och utländsk härkomst. Ett sätt att komma runt det är anonymiserade ansökningshandlingar. Vi ser framförallt att diskrimineringen av kvinnor med utländsk bakgrund är utbredd. Och ålderismen börjar vid 40 och gör ingen skillnad på kön.

Läs mer: Därför ska du rekrytera sommarjobbare redan nu – här är tipsen och fallgroparna

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev