fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Framtidens teknik

Undersökning: Varannan detaljhandelsanställd oroar sig över AI:s intåg

Publicerad: 26 april 2023, 09:00

Inger Lise Eng, Sverigechef på Salesforce.

Foto: Getty/Pressbild

En ny undersökning av molnbolaget Salesforce visar att 44 procent inom detaljhandeln oroar sig över att generativ AI kommer ta deras jobb. Samtidigt har flera chefer planer på att införa just AI.

Ämnen i artikeln:

DigitaliseringE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Generativ AI i allmänhet och ChatGPT i synnerhet har varit på allas läppar den senaste tiden.

LÄS OCKSÅ: Extrem tillväxt för influencer-elitens retailsatsningar – här är listan bolag för bolag

Vilken roll artificiell intelligens kommer att ha i våra liv framöver diskuteras flitigt både via sociala medier och rikstäckande nyhetsmedier. Bland annat vilka yrkesroller som de nya robotarna kan komma att konkurrera med.

Nu visar en undersökning av molnbolaget Salesforce att 44 procent av de som arbetar inom retail är oroade över att denna typen av generativ AI kommer att ta deras jobb i framtiden.

Det är dessutom långt ifrån den bransch som oroar sig mest över AI:s intåg, inom finansbranschen uppger exakt 50 procent att de tror att AI kommer att öka greppet om jobben i branschen.

Lägst uppmätt oro finns hos de som arbetar inom offentlig sektor, där endast 33 procent tror att AI kommer konkurrera ut dem från sina jobb.

– Förtroendet för tekniken är avgörande för att samhället ska kunna dra full nytta av datadrivna lösningar. Vi på Salesforce inser att detta förtroende måste förtjänas genom att utveckla etiskt och ansvarsfullt AI med hög transparens och säkerhet, säger Inger Lise Eng, Sverigechef på Salesforce.

Undersökningen omfattar cirka 23 600 deltagare från 19 olika länder, Sverige representeras genom 1 000 personer. Av dessa 1 000 personer har 500 chefspositioner medan den andra halvan är anställda.

Och kanske finns det all rätt för detaljhandelsarbetare att oroa sig över utvecklingen.

Hela 53 procent av cheferna inom retail uppger nämligen att de har planer på att införa AI på jobbet.

Överlag visar dock siffrorna att en majoritet är positivt inställda till de nya generativa robotarna. Hela 57 procent av de som arbetar inom detaljhandeln uppger att de ser optimistiskt på generativ AI.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Branschens största konkurser – så gick det sen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev