Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Framtidens teknik

Kunderna sågar AR och Metaverse – vill ha teknik som förenklar och förbättrar

Publicerad: 20 maj 2022, 12:14

Använd gärna teknik – men gör det rätt. Så kan kundernas åsikter om handelns tekniksatsningar sammanfattas i betalföretaget Adyens senaste Retailbarometer. Framför allt anser kunderna att tekniken bör användas för att förbättra lojalitetsprogram.

Ämnen i artikeln:

innovationerKundklubb

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Vikten av att handeln anammar ny teknik understryks av experter. Även konsumenterna uppskattar teknik som förenklar och förbättrar kundupplevelsen, visar betalföretaget Adyens retailbarometer.

Framför allt önskar sex av tio kunder att handlare använder ny teknik för att göra lojalitetsprogram och kundklubbar lättare att använda.

Intresset för butikernas appar är däremot svalare och 45 procent anser att det saknas tillräckliga skäl för att ladda ner återförsäljares appar.

LÄS OCKSÅ: LISTA: 60 nytänkare och innovatörer som tar handeln in i framtiden 

Dessutom verkar intresset för tekniska innovationer som Metaverse och Augmented/Virtual Reality närmast iskallt. Bara 16 procent säger sig vara intresserade av att handlare använder VR eller AR-teknik. Och bara sju procent säger sig vara intresserade av att att besöka butiker i Metaverse.

Enligt Tobias Lindh, vd för Norden och Baltikum på Adyen, visar undersökningen att det är viktigt att utgå från kundens perspektiv när man letar efter nya tekniska lösningar. 

– Det många gör fel i dag är att de i första hand tittar på vilka tekniska lösningar som finns tillgängliga och sedan skaffar sig något som ser bra ut på papper, men som för just den butikens kunder inte alls är relevant. Det ger motsatt effekt snarare än förbättrar affären.

LÄS OCKSÅ: Experttips – så får du raketfart på innovationsarbetet: ”Många ser hinder i stället för möjligheter”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev