Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Framtidens teknik

H&M och Ikea bygger en fabrik ihop – ska göra textilfibrer av träd

Publicerad: 23 februari 2021, 06:55

H&M, Ikea, Stora Enso och Lars Stigsson satsar tillsammans med staten 352 miljoner kronor på en ny demonstrationsfabrik. Här ska Tree to textile växla upp arbetet med att ta fram hållbara textilfibrer av förnybar skogsråvara.

Ämnen i artikeln:

HeminredningModeH&MIkeainnovationer

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Läs mer: Skogsjätte ska hjälpa H&M och Ikea att skapa textilfiber av träd

Sedan 2014 har H&M-gruppen, Ikea och Lars Stigsson arbetat tillsammans i partnerskapet Tree to textile med att utveckla nya textilfiber genom att använda förnybar skogsråvara. Sedan 2018 är även skogsbolaget Stora Enso med i Projektet.

Nu skriver Dagens Nyheter att företagen tillsammans med staten satsar omkring 350 miljoner kronor på en ny fabrik. Där ska de göra textilfibrer av löv- och barrskog.

– Vår teknik skiljer sig på två viktiga punkter från den vanliga viskosprocessen. Dels används inte den giftiga illaluktande kolsvavlan för att lösa upp cellulosan. Dels återvinns kemikalier så att det inte bildas något avfall. Vi sparar energi och miljö, säger Lars Stigsson till tidningen.

Under våren börjar Tree to textile att bygga en demonstrationsfabrik där tekniken ska testas för att göra den klar att sedan skalas upp.

– Enligt våra beräkningar skulle vår metod jämfört med traditionell viskostillverkning förbruka minst en tredjedel mindre energi, minst 80 procent mindre vatten och minst 70 procent mindre kemikalier, säger Sigrid Barnekow, vd för Tree to textile, till Dagens Nyheter.

Processen har redan testats i liten skala, men nu tas nästa steg på Stora Ensos massbruk i skånska Nymölla där demonstrationsfabriken ska byggas. Men det kan ännu dröja ett tag innan tekniken blir storskalig.

– Det handlar om några år, först måste vi se till att demonstrationsanläggningen ger de svar vi vill ha. Men det är samtidigt mycket bråttom att påverka textilindustrin mot mer hållbarhet, så vi ska göra vårt bästa för att accelerera processen, säger Roxana Barbieru, ansvarig för affärer och samarbeten inom biomaterial på finsk-svenska Stora Enso och ordförande i tree to textile, till tidningen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev