tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Framtidens teknik

Coops nya storsatsning: Skanna streckkoden och se varans avtryck på miljön

Publicerad: 15 april 2021, 06:04

Skanna streckkoden – och se varans avtryck på miljön. Det är möjligt hos Coop, som i dag släpper hållbarhetsdeklarationer för över 10 000 varor. ”Ett nytt sätt att se på mat”, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef på Coop Sverige.

Ämnen i artikeln:

CoopDagligvarorDigitalisering

Kalle Östgren

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se


Coop blir först med att visa matens hållbarhetsavtryck genom en ny deklaration för matvaror – hållbarhetsdeklarationen.

Genom att skanna streckkoden på en vara med Coops app – i butiken eller hemma i kylskåpet – får kunden direkt i mobilen information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle.

Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har, desto lägre bedöms hållbarhetsavtrycket vara.

Deklarationen ska hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment.

– Nu kan vi ge tydligare information till våra kunder. Vi får också ett inköpsverktyg för att tillsammans med våra leverantörer successivt förflytta vårt sortiment mot ett mindre hållbarhetsavtryck, säger Charlotta Szczepanowski.

För 75 år sedan introducerade Coop innehållsdeklarationer på livsmedel. Dagens lansering har föregåtts av två års arbete för att utveckla metoden att redovisa matvarors hållbarhetsavtryck, baserat på erkänd forskning och officiella data.

Utifrån de tio olika områdena, som risken för påverkan på biologisk mångfald eller bristfälliga arbetsförhållanden, visas en varas påverkan på klimat, miljö och samhälle.

Från och med i dag finns hållbarhetsdeklarationer tillgängliga för över 10 000 varor, bland annat alla från Coops egna varumärken: Coop, Extra och Änglamark.

Även en rad leverantörer har valt att visa hållbarhetsdeklarationer för sina varor och Coop kommer successivt att lägga till hållbarhetsdeklarationer för fler varor.

– Vi vet att de allra flesta tycker det är viktigt att handla mat som har så litet avtryck på miljö och klimat som möjligt. Men många upplever också att det är svårt att förstå hur maten är producerad. Med hållbarhetsdeklarationen vill vi hjälpa våra kunder att göra medvetna val, ett slags första hjälpen för den som vill äta mer hållbart, säger Coop Sveriges vd Magnus Johansson.

Coop visar matens avtryck på miljön

■ Coops tio områden i hållbarhetsdeklarationen bygger på Hållbar Livsmedelskedjas urval av tio aspekter för hållbara produkter, vilka i sin tur utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.                      
■ De tio områdena är: Klimat, Biologisk mångfald, Bördighet, Vatten, Bekämpningsmedel, Övergödning, Djuromsorg och antibiotika, Arbetsförhållanden, Lokalbefolkning, samt Lagefterlevnad och spårbarhet.                    
■ Regelverket, som tagits fram av Coop, som visar beräkningsmodell, källor och metod finns öppet att läsa för alla. Regelverket revideras regelbundet i takt med att forskningen går framåt och ny data blir tillgänglig.                        
■ Med hjälp av apparna Coop och Scan and Pay kan man skanna varans streckkod och få fram hållbarhetsdeklarationen. Senare i år kommer hållbarhetsdeklarationen även göras tillgänglig på Coop.se. Läs mer på Coop.se/hallbarhetsdeklaration.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev