torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Betallösningar

Var fjärde person vill slippa fysisk interaktion i butik: ”Smidighet värderas högt”

Publicerad: 2 mars 2023, 10:10

64 procent av konsumenterna uppger att de avbrutit ett köp om det föredragna betalsättet inte erbjudits.

Foto: Getty Images

Mer än var fjärde konsument i Norden blir frustrerad om det krävs personlig interaktion vid köp i fysisk butik, visar en ny rapport från Svea Bank.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Därför kan hyvlingen bli en katastrof för H&M: ”Kan bli miljontals Tiktok-inlägg – på en halv dag”

Nya siffror från Svea Bank visar att det finns en önskan bland kunder att slippa personlig interaktion vid fysisk shopping.

Enligt rapporten, vid namn Payments in the Nordics, uppger 26 procent av konsumenterna att de känner frustration om de behöver interagera fysiskt i kassan. Samtidigt uppger 36 procent att de känner frustration om betalmetoden de föredrar inte finns tillgänglig.

– Scan and Pay är ett komplement till den traditionella kassan och ett sätt för butiker att effektivisera sin verksamhet, minska köer och avlasta kassapersonalen. Dessutom ser vi att våra kunder som implementerat ett självbetjäningsalternativ tenderar att ha större snittordrar jämfört med butiker som endast erbjuder en bemannad kassa. Det visar att det finns stora möjligheter för butiker att ta vara på när det kommer till denna typ av lösningar, säger Mikael Kustmark, Affärsområdeschef för mobila betalningar på Svea Bank.

LÄS OCKSÅ: Ny undersökning: Därför lämnar kunderna butiken utan att handla

Självbetjäningskassor blir allt mer efterfrågat av kunderna och hela 64 procent uppger att de någon gång har avbrutit ett köp om butiken inte erbjudit det betalsätt som kunden efterfrågar.

– I rapporten ser vi att smidighet värderas högt av konsumenter när det kommer till betalningar, samtidigt som vi ser att konsumenter är kräsna när det kommer till betalsätt. Om irritation uppstår eller om butiken inte tillhandahåller det alternativ som föredras finns en risk att man tappar kunden. Idag ser vi framförallt möjlighet till Scan and Pay hos livsmedelskedjor och vissa typer av restauranger, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea Bank, och fortsätter:

– Dock är det få inom exempelvis mode och annan retail som erbjuder detta, kanske för att butiker inte känner till hur hög efterfrågan faktiskt är. Därför ser vi att självbetjäningskassor är något som kommer att bli allt vanligare i fler typer av butiker framöver.

LÄS OCKSÅ: Jättelista: Så går det för 270 bolag i bygghandeln – bjässen stärker greppet om branschen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev