Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Betallösningar

Undersökning: Butikerna fortsätter att ta emot kontanter – så tänker de om framtiden

Publicerad: 25 augusti 2021, 05:46

De flesta av landets handlare tar fortfarande emot kontanter i sina butiker.

Foto: Gustaf Olsson

87 procent av handlarna tar fortsatt emot kontanter. En betryggande majoritet planerar att fortsätta göra det, visar en undersökning från Svensk Handel. ”Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället”, säger Bengt Nilervall, expert på betalfrågor.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Allt fler väljer att betala med kort eller dylikt när de handlar i affär. 

Trots det fortsätter många butiker att erbjuda kunderna möjlighet att betala med kontanter, visar Svensk Handels undersökning. 

Inom dagligvaruhandeln erbjuder 94 procent fortsatt kontantbetalning, inom sällanköpshandel 84 procent. Sammanvägt landar siffran på 87 procent. 

– Det är viktigt att komma ihåg att möjligheten till att betala kontant fortsatt är viktig för stora grupper inom samhället. Handlare tar ansvar för att hantera kontanter när stora delar av samhället monterar ner kontanthanteringen, säger Bengt Nilervall i en kommentar. 

Även om det är höga procentsatser så är siffrorna något lägre än i fjol då 96 procent av dagligvaruhandlarna uppgav att de hanterade kontanter, motsvarande siffra för sällanköpshandel var 86 procent. 

I undersökningen frågar Svensk Handel handlarna huruvida de någon gång planerar att sluta hantera kontanter. 

66 procent svarar att de inte tror att deras butik inte kommer att göra det. Sju procent tror att de kommer att göra det inom de närmaste tre åren och 18 procent 2025 eller senare. 

– Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället även framöver och frågan som måste ställas är vem som bär huvudansvaret för att säkra kontanternas framtid. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att kontanthanteringen fungerar i hela vårt avlånga land, säger Bengt Nilervall.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev