söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Betallösningar

Nio av tio handlare håller fast vid kontanterna – och få har planer på att säga nej till dem

Publicerad: 1 juli 2022, 05:36

Endast tolv procent av handlarna i Svensk Handels undersökning nobbar kontanter helt, visar Svensk Handels undersökning.

Nio av tio handlare fortsätter att låta kunderna betala med kontakter. Det visar en ny undersökning från Svensk Handel. ”Kontantbetalningar kommer att fortsätta accepteras i butiker under många år framöver”, säger experten Bengt Nilervall.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Ny tekniska lösningar gör det lättare för kunden att betala på andra sätt än kontakter. Trots det fortsätter nio av tio butiker att erbjuda det som betalmedel, visar Svensk Handels undersökning. 

– Årets undersökning visar att möjligheten till att betala kontant fortsätt är viktigt för stora konsumentgrupper. Handeln ska finnas tillgänglig för alla, och tar därför ansvar för att hantera kontanter när kontanthanteringen på andra håll monteras ned, säger Bengt Nilervall, organisationens expert på betalfrågor. 

88 procent av handlarna uppger att de fortsatt accepterar kontanter, motsvarande siffra i fjol var 89 procent. 

Inom dagligvaruhandeln svarar hela 93 procent att de gör det (94 procent 2021) och inom sällanköpshandel 83 procent (samma som i fjol). 

Bengt Nilvervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel.

Nästan ingen av de handlare som deltagit i undersökning har några planer på att sluta ta mot kontanter, vare sig i år eller nästa år. Endast åtta procent tror att de kommer att sluta med det 2024/2025. 

Sju av tio tror inte att deras butik kommer att sluta ta emot kontanter överhuvudtaget, i stället tror de på en mix av betallösningar där det ingår. 

– Kontantbetalningar kommer att fortsätta accepteras i butiker under många år framöver. Därför är det viktigt att nu se över vilka som egentligen ska bära huvudansvaret för själva hanteringen. Här måste staten kliva in och ta ett större ansvar för en fungerande kontanthantering, säger Bengt Nilervall. 

Om undersökningen

✓ Undersökningen genomfördes i samband med Handelsbarometer i juni 2022. Sammanlagt 300 handlare deltog, 150 i dagligvaruhandeln och 150 inom sällanköpshandeln. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev