Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Betallösningar

Kommunen stöttar den lokala handeln med en miljon – i egen valuta

Publicerad: 31 mars 2020, 07:33

Foto: Shutterstock

En miljon kronor – det är Höganäs kommuns stödpaket till den krisande lokala handeln i coronatider. Allt sker i den lokala valutan Euronäs.


Ämnen i artikeln:

Betalfrågor

2009 införde Höganäs en lokal valuta, Euronäs. Den är giltig i kommunens butiker och restauranger, och mottagaren växlar in mottagen Euronäs på banken. Kursvärdet är att tio Euronäs motsvarar 100 kronor.

Market har rapporterat om att den fysiska handeln är hårt ansatt av coronaepidemins följder. Minskade kundflöden innebär tappad omsättning.

Nu har Höganäs kommun beslutat om ett stödpaket värt en miljon kronor till den lokala handeln. Stödet utgår i Euronäs.

– Vi vill ge en injektion till den lokala handeln, säger kommunalrådet Peter Schölander (M) till SVT.

Stödpaketet innehåller dels 40 000 Euronäs som kommunen säljer ut till halva priset och som ska få människor att konsumera lokalt.

Dessutom ger kommunen alla kommunanställda en påskgåva i form av ett presentkort på 30 Euronäs – motsvarande 300 kronor.

–  Vi har hårt ansatt personal så vi vill tacka dem samtidigt som vi gynnar våra lokala handlare som också har det svårt i dessa kristider. Därför valde vi denna vägen, säger Peter Schölander.

Under coronakrisen har möten i Höganäs kommun ställts in. Det gjorde att kommunalrådet en dag istället ryckte in som volontär och handlade matvaror åt ett äldre par, rapporterar Helsingborgs dagblad.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

Betalfrågor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev