Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Betallösningar

Efter kritiken mot marknadsföring av blancolån – KO lämnar in stämningsansökan mot Qliro

Publicerad: 9 maj 2022, 09:59

Efter granskningen av Qliros marknadsföring av konsumentkrediter kommer Konsumentombudsmannen, KO, i morgon att lämna in en stämningsansökan mot kreditbolaget till Patent- och marknadsdomstolen.


Ämnen i artikeln:

Qliro Group

Nyheten om att KO planerar at lämna in en stämningsansökan mot Qliro presenterades i ett pressmeddelande från företaget.

KO bekräftar att det stämmer, men avstår från att lämna ytterligare kommentarer.

Bakgrunden är en granskning som Svenska Dagbladet gjorde under 2021 som visade hur vissa e-handlare kan kopplas till den växande överbelåningen. 

Det handlar om att personuppgifter samlas in vid betalning och används av kreditföretag som Qliro för att marknadsföra så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.

Kreditbolagens affärsidé bygger på att e-handlarna driver transaktioner medan kreditbolagen bygger sin kundbas till en låg kostnad. 

Även dåvarande civilminister Lena Micko (S) kritiserade kreditbolaget och förordade en utredning av marknaden för konsumentkrediter. 

I september 2021 inledde Konsumentverket ett tillsynsärende mot Qliro och enligt bolaget är beslutet att gå vidare med stämning en uppföljning på detta.

Enligt pressmeddelandet kommer KO att yrka på att Qliro vid vite ska förbjudas att använda viss marknadsföring. Även detta bekräftas av KO.

Jonas Arlebäck, tf vd Qliro, skriver att företaget åtgärdat de brister som KO pekat på och att man hade hoppats på att ärendet skulle lagts ner.

”Samtidigt välkomnar vi att ärendet prövas i domstol då detta kan bidra till att klargöra marknadspraxis på området vad gäller frekvens samt innehåll i marknadsföring av privatlån.   Vi kommer förstås att fortsätta samarbeta med myndigheterna för att komma vidare i ärendet.

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Qliro Group

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev