Foto: Foto: Daniel Norman

Utebliven sommarvärme gav högtryck i handeln: ”För oss har vädret varit bra”

Semesterfirarna har knappast jublat över sommarens ostadiga väder – men landets shoppingdestinationer är gladare. ”Vi har haft fantastiska besökssiffror”, säger Niklas Blonér, centrumchef på Väla.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Sommaren har varit ostadig, kall och regnig i stora delar av landet. Högsommarvärmen har inte velat infinna sig. Under juli var den högsta uppmätta temperaturen 27,2 grader – den lägsta maxtemperaturen sedan 1979.

Desto hetare har det varit i handeln. Det visar en rundringning bland några av landets shoppingdestinationer.

I Helsingborg jublar Niklas Blonér på Väla centrum över nya besöksrekord. Prognosen för sommarmånaderna pekar på 10-12 procent fler besökare jämfört med sommaren 2016.

– Vad som ligger bakom? Vädret i kombination med en stark marknadsföringskampanj. Vi har fått bra effekt av vårt sommarhäfte som vi har delat ut. Vädret har varit regn, regn och åter regn. Självklart önskar vi att alla våra kunder ska få njuta av lite sol, men för oss har vädret varit bra, säger Niklas Blonér.

15 mil längre norrut ligger Gekås i Ullared som också har haft en bra sommar.

– Juli är vår största månad. I år hade vi över 600 000 besökare och försäljningen sprängde 600 miljoners-vallen. Det är rekord, säger koncernchefen Jan Wallberg.

Totalt under juni och juli hade varuhuset över en miljon besökare.

– Det är lite tidigt att summera sommaren. Vår camping är fullbelagd och augusti har börjat bra, säger Jan Wallberg.

Även i Umeå har vädret varit kallare än normalt, vilket har gynnat shoppingen.

– Vi har haft massor med folk på området. Vädret har varit bra för oss. Det har varit 18-19 grader på dagarna och tio grader på kvällarna. Det är bra shoppingväder, då ligger folk inte på badstranden. Samtidigt har vi arrangemang som Umeå Fotbollsfestival och Stora Nolia som drar mycket folk, säger Lotta Weinehall, centrumledare på Stora Birk i Umeå.

I Karlstad summerar Bergvik köpcenter en hyfsad sommar, men centrumchefen Ida Svensson hade gärna sett lite mer regn under juli.

– När det regnar kommer kunderna. Totalt sett har vi haft en okej sommar. Juni var väldigt bra tack vare kallt och ostadigt väder. Vi ökade även i juli, men inte lika mycket som väntat, säger hon.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...