Tre av fyra kunder försvann – så jobbar taxfree-jätten i krisen: ”Blir några tuffa år”

Antalet resenärer på Sveriges flygplatser har minskat drastiskt under pandemin. Något som har haft drastiska effekter för The Nuance Group som driftar taxfree på ett flertal flygplatser. ”Om 75 procent inte reser är det väldigt få kvar som vi kan jobba med”, säger vd Margareta Le Calvé.
Text: Julia Forsberg
Annons:

Många aktörer i svensk handel har känt av en minskad turism och ett minskat resande, inte minst taxfreebutikerna runt om på Sveriges flygplatser.

The Nuance Group driftar taxfree på totalt tolv flygplatser runt om i landet, bland annat på Arlanda i Stockholm, Landvetter i Göteborg och Sturup i Malmö. På Arlanda har de sin stora flaggskeppsbutik vid terminal fem, men även ett flertal mindre butiker. Totalt driver bolaget 22 butiker på olika flygplatser i Sverige. 

Eftersom kundströmmarna består av resenärer är företagets omsättning nära sammankopplat med hur mycket flygtrafik och passagerare det är på flygplatserna. Redan under 2019 hade Swedavia ett tapp på omkring 4-4,5 procent i flygtrafiken, vilket fick effekten att The Nuance Group omsättning föll med omkring 2,5 procent. 

– Vi lyckades sälja lite mer till de passagerarna som ändå var där. Men vi gjorde också väldigt mycket arbete i våra butiker och framförallt under första året 2019 var det lite stökigt i och med att vi byggde om en massa butiker och hade tillfälliga lösningar, säger Margareta Le Calvé.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...