Tillväxten slår om när handeln möter coronasiffror – här är utvecklingen bransch för bransch

Försäljningen för kläder, skor och väskor rasade under 2020. När försäljningen nu möter pandemisiffror för första gången visar segmentet på tillväxt. Men trots de låga jämförelsetalen finns det branscher som växer mer. ”Det kan slå tillbaka under andra halvan”, säger Erik Bergh, detaljhandelsanalytiker på HUI.
Text: Julia Forsberg
Annons:

När SCB i dag presenterar sitt preliminära detaljhandelsindex för mars 2021 möter handeln för första gången pandemisiffror. Sällanköpshandeln backade 2,3 procent i mars i fjol mätt i löpande priser. Nu ökar segmentet med hela 21,2 procent samtidigt som dagligvaruhandeln backar något.

– Det var ganska väntat att dagligvaruhandeln skulle gå ned eftersom att man mäter mot hamstringen. Och tvärtom för sällanköp eftersom att det var en del uteblivna köp och sådär, säger Erik Bergh.

I sin första prognos för helåret spår HUI att den totala tillväxttakten i detaljhandeln blir något lägre i år än under 2020. Anledningen är framförallt att de branscher som varit de stora vinnarna under pandemin förväntas ha en lägre tillväxttakt. Samtidigt tror HUI på en bättre utveckling för de branscher som drabbades hårdast under förra året.

Kategorierna som tappade mest försäljning under mars förra året, butiker för kläder, väskor och skor samt urhandel, hade visserligen en tillväxt jämfört med fjolårets låga tal. Men det är inte de  segmenten som står för den största tillväxten ännu.

– Modehandeln är generellt en av de branscher som har haft det tuffast inom detaljhandeln. Och där är det två delar egentligen. Den ena är att besöksflödet har minskat, de ligger väldigt ofta där det rör sig mycket folk som i köpcentrum, stadskärnor och sådär. Sedan har efterfrågan generellt minskat eftersom att det inte förekommer så mycket fester, bröllop och den typen av saker som har uteblivit under pandemin.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...