Sverigechefen lämnar Ikea – hon tar över: ”Har gjort ett fantastiskt arbete”

Håkan Svedman lämnar Ikea efter sex år som landschef i Sverige. Kedjan har redan efterträdaren klar.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Lena Herder

Född: 1960 i Malmö.
Bor: Idag i Amsterdam i Nederländerna, men planerar en flytt till Skåne februari 2019.
Karriär i korthet: Började på Ikea-varuhuset i Malmö under studietiden. Tog sin första heltidsanställning på Ericsson innan hon 1991 kom tillbaka till Ikea. Har sedan dess haft flera olika ledande roller i varuhuset i Malmö, innan hon 1999 blev varuhuschef i Linköping. 2003 blev Lena vice landschef för Storbritannien och Irland, därefter landschef i Finland innan hon tillträdde sin nuvarande roll som landschef i Nederländerna.

Ny landschef blir Lena Herder, nuvarande landschef för Ikea Nederländerna. Hon tillträder i februari 2019. Tidigare har hon tidigare bland annat varit varuhuschef i Linköping och landschef i Finland.

– Håkan har gjort ett fantastiskt arbete och bidragit starkt till Ikeas framgång och tillväxt i Sverige. Jag välkomnar Lena tillbaka till Ikea Sverige och är övertygad att Lena med sitt ledarskap kommer att ha mycket att bidra med när Ikea nu fortsätter sin framgångsresa mot kommande 75 år, säger Tolga Öncü, retailchef Ingka-koncernen i ett pressmeddelande.

Håkan Svedman har jobbat inom Ikea i 25 år och de senaste sex åren som landschef i Sverige.

– När vi går in en ny period av intensivt förändringsarbete tror jag att det är bra med en ny röst i rummet, och Lena Herder är helt rätt för det, säger Håkan Svedman i en kommentar till Market.

Ikea befinner sig i en omfattande förändringsprocess för att rusta företaget för framtiden. Bland annat införs en helt ny organisation och 7 500 tjänster väntas försvinna, samtidigt som 11 500 nya jobb kan skapas globalt hos möbeljätten.

Det finns ingen oenighet om förändringsprocessen bakom Håkan Svedmans beslut att lämna, enligt Ikea.

– Håkan har varit med och drivit på denna strategiska förbättringsresa, och står bakom den till hundra procent. Beslutet att lämna är helt och hållet Håkans. Han har under alla sina sex år som landschef för Ikea i Sverige varit en mycket uppskattad ledare, som haft ledningens och medarbetarnas fulla förtroende. Därför är det idag en tråkig dag för alla oss inom Ikea i Sverige. Men vi respekterar Håkans beslut och välkomnar Lena Herder med öppna armar, säger Jakob Holmström, presschef på Ikea Sverige till Market.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...