Svensk Handels kommentar till ob-rapporten – ersättningarna är onödigt höga

Ob-ersättningarna är högre än vad som behövs för att motivera arbetstagarna. Det säger Svensk Handels förhandlingschef Anna Nordin i en kommentar till Handelsanställdas Förbunds ob-rapport som släpptes på onsdagen.
Text: Helen Preutz
Annons:

I Handels ob -rapport som Market var först med att rapportera om utmanades den gängse bilden av att ob-ersättningen oftast går till unga och tillfälligt anställda på bekostnad av ordinarie personal. I stället hävdade Handelsanställdas chefsekonom att Svensk Handels krav på sänkta ob-tillägg på sikt kan urholka lönevärdet med sex miljarder kronor per år.

Att stora summor betalas ut i ob-erättning inom detaljhandeln är parterna överens om. Till skillnad från Handels anser Svensk Handel dock att ersättningsnivån är högre än motiverat.

– Nivån på ob-ersättningen är enligt vår bedömning högre än vad som behövs för att motivera arbetstagare till att arbeta dessa tider. I jämförelse med övriga näringslivet har handeln väldigt hög ob-ersättning, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel till Market.

Frågan om hur mycket ob-ersättning som ska betalas ut till handelsanställda som arbetar under kvällar och helger är en het potatis i årets avtalsrörelse.   

– Vi lyfter ob-frågan i avtalsrörelsen för att tillsammans med Handelsanställdas förbund diskutera om delar av den lönesumman på ett bättre sätt skulle kunna fördelas bland de anställda, säger Anna Nordin. 

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...