Svensk Handel välkomnar M:s tiggeriutspel: ”Stuckit huvudet i sanden”

I fredags lade Moderaterna fram ett konkret förslag på tiggeriförbud. Svensk Handel välkomnar initiativet. ”Bra. Politikerna har stuckit huvudet i sanden tillräckligt länge”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Efter en presskonferens i fredags, den 20 april, står det klart att ett nationellt tiggeriförbud införs om Moderaterna vinner valet. Branschorganisationen Svensk Handel är positiva till förslaget.

– Vi får aldrig glömma att det här handlar om utsatta människor, men att tigga utanför en butik i Sverige är inte en väg ut ur fattigdom, säger Mats Hedenström till Market.

Tiggeriförbudet är tänkt att gälla alla offentliga platser och alla som systematiskt tigger för egen försörjning. Vissa tillfälliga nödsituationer är undantagna, men att tigga utanför exempelvis en matbutik blir inte tillåtet.

– Svensk Handel välkomnar initiativ som sätter stopp för det organiserade tiggeriet, säger Mats Hedenström.

Föreslagna straffsatser är inte satta men böter blir en sannolik påföljd och Moderaterna utesluter inte fängelsestraff om förbudet vid återkommande tillfällen ignoreras. 

– Men i första hand handlar det om att ge poliser och ordningsvakter möjligheter att avvisa, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. 

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...