Stockholmshandeln ser ljusning i konjunkturen – men många flaggar för svag lönsamhet

Stockholmshandeln och den specialiserade butikshandeln utvecklades positivt under det fjärde kvartalet 2019, enligt Stockholms handelskammares Stockholmsbarometer. ”Det är första gången på tre år som konjunkturen är så god” säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.
Text: Marie Hillblom
Annons:

Resultatet av Stockholms handelskammares temperaturtagning på det ekonomiska läget hos hushåll och företag under det fjärde kvartalet 2019 visar att Stockholmsekonomin stabiliserades, men på en låg nivå.

– Makroekonomiskt ser vi att läget är har stabiliserats och ljusningen beror på tre saker. Det handlar om brexit, där vi mjuklandade, en de-eskalering i handelskriget mellan Kina och USA där de kommit överens om att inte höja tullarna mer, och ljusare signaler från den tyska ekonomin, säger Stefan Westerberg.

Sammantaget ger det här att stockholmsbarometern landade på 93 för det fjärde kvartalet 2019, vilket är samma nivå som tredje kvartalet och i paritet med nivån för ett år sedan. Siffran visar en svagare konjunkturnivå än normalt – där normalnivån är i spannet 99-101.

Konjunkturavmattningen har pågått sedan 2017 och Stockholms handelskammare konstaterar att Stockholmsekonomin befinner sig i ett svagt konjunkturläge.

Men handeln i Stockholm bryter mot den allmänna trenden i positiv riktning. Under det fjärde kvartalet 2019 steg branschens index från 99,5 kvartalet innan till 104,3. Läget var också klart bättre än motsvarande period, konstaterar Stockholms handelskammare och uppger att stockholmshandelns konjunktur nu ligger över det historiska normalläget.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...