Foto: Foto: Gustaf Olsson

Shoppingturismens säljlyft – väntas nå 62 miljarder: ”Jättechans för handeln”

Utländska turister shoppar för 54 miljarder kronor i Sverige. Men beloppet väntas bli betydligt högre de kommande åren. ”Handlarna har en jättechans att öka försäljningen”, säger Svensk Handels näringspolitiska expert Elisabet Elmsäter Vegsö till Market.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Svensk Handels kartläggning visar att detaljhandeln svarar för nästan en tredjedel av turismens omsättning och att shoppingturismen ökar mest bland de utländska besökarna.

Nu värderas den till 54 miljarder kronor.

– Beloppet motsvarar så mycket som tio Gekås-varuhus eller den sammanlagda detaljhandelsomsättningen i 141 av landets 290 kommuner, säger Elisabet Elmsäter Vegsö och ger en tydlig bild av storleken.

Men bedömningen är att shoppingturismen i form av besökare från andra länder fortsätter kraftigt uppåt.

Prognosen är 62 miljarder kronor år 2020 – alltså en försäljningstillväxt på knappt 15 procent.

– De som besöker Sverige lägger nästan hälften av reskassan på shopping. Det här är en potential som handlarna bör göra allt för att utnyttja. Försäljningen kan öka med strategiska samarbeten och erbjudanden. Och givetvis med kunskaper om vilka besökare som finns där handlarna verkar.

Utländska besökare lägger enligt Svensk Handel 33 miljarder kronor på sällanköpsvaror och 21 miljarder kronor på dagligvaror.

– Min uppskattning är att dagligvaruhandeln kan växa mer ute i landet. Många kommer med husbil till Sverige. Det är ny och växande kundgrupp som i stor utsträckning lagar maten själva. Det skapar nya möjligheter för livsmedelsbutikerna, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...