Foto: Foto: Carolyn Cox och Frida Hammar/Paradiset (Montage)

Paradiset ska bli störst i Europa – här är kedjorna uppstickaren måste slå

Svenska matkedjan Paradiset siktar på att bli störst på ekologiskt i Europa inom tio år. Market har både tagit tempen på den europeiska ekomarknaden och en närmare kik på hur konkurrensen faktiskt ser ut.
Text: Agneta Renmark
Annons:

Marknaden för ekologiskt växer

  • Ekoandelen av den totala livsmedelsförsäljningen uppgick till 9,3 procent i Sverige under 2017, en ökning med 0,6 procentenheter.
  • Totalt såldes ekologiska livsmedel för 27,9 miljarder kronor i Sverige 2017, en ökning med 2,5 miljarder kronor.
  • Den ekologiska livsmedelsförsäljningen i detaljhandeln ökade med tre procent, från 15,9 miljarder 2016 till 16,4 miljarder kronor 2017.
  • Den världsledande marknadsanalytikern Organic Monitor förutser en fortsatt positiv utveckling för ekologiska livsmedel framöver, framförallt i norra Europa där länder som Tyskland, Österrike och Schweiz beräknas passera en marknadsandel på mellan sju och tio procent, och där Danmark som första land redan har tagit sig förbi den magiska gränsen och nu ligger på omkring elva procent.

Källa: Ekowebs marknadsrapport 2018

Den europeiska, ekologiska livsmedelsmarknaden växer stadigt med drygt tio procent per år och är värd omkring 34 miljarder euro, enligt den senaste statistiken från Institute of Organic Agriculture.

– Ekologiskt växer på alla marknader i hela Europa just nu men i vissa länder drar det iväg mer än i andra, säger Cecilia Ryegård, redaktör på Ekoweb som tar fram den årliga Marknadsrapporten,

Tyskland ligger i topp, följt av Frankrike och därefter Storbritannien, som återhämtat sig efter att ha varit den enda marknaden som faktiskt backat vad gäller ekoförsäljning, i samband med den ekonomiska krisen för några år sedan.

Räknat per capita ligger dock Schweiz främst, och enligt Elias Kvarnbäck, butiksansvarig på Krav, är det framförallt de tysktalande länderna som just nu driver utvecklingen inom området.

Han lyfter gärna fram tyska Bio Company som en spännande kedja att hålla ögonen på:

– De har 49 butiker bara i Berlin-Brandenburg-området och säljer endast ekologiska produkter. Dessutom väver de ihop det med ett tydligt lokalproducerat perspektiv, vilket jag tycker kan vara värt att lyfta eftersom dessa värden ibland förs fram som en motsättning här i Sverige, säger han.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...