Outnorth får in 40 miljoner

Snabbväxande e-handlaren Outnorth får en ny delägare. Det är danska mediejätten Egmont som investerar 40 miljoner kronor.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Egmont har under de senaste åren investerat i ett antal framgångsrika e-handelsföretag i Norden.

Köpet av Outnorth görs i form av en nyemission.

– Vår målsättning är att investera och utveckla oss till att bli ledande inom e-handel i Norden. Investeringen i Outnorth blir vår sjunde och vi tror att bolaget efter ett imponerande 2016 står starkt i konkurrensen, med en kompetent ledning och kunniga partners i ägarkretsen, säger Torsten Bjerre Rasmussen, vd för Egmont Publishing, som i och med investeringen också tar plats i Outnorths styrelse.

Grundarna Stefan och Per Gustafsson står kvar som storägare med knappt 20 procent av bolaget som värderas till 250-300 miljoner kronor, enligt Di Digital.

– Med ännu ett väldigt starkt år bakom oss står vi i och med den här investeringen nu bättre rustade än någonsin för framtiden. Det här möjliggör satsningar på både sortiments- och servicenivå så att vi kan inspirera fler att uppleva skandinavisk outdoor, vare sig det handlar om kläder och prylar eller om själva upplevelsen, säger Outnorths vd Lars Nykvist i en kommentar.

Outnorth grundades 2005 och är i dag en av Nordens ledande friluftsbutiker på nätet. Bolaget startade som en fysisk kedja och har butiker kvar i Växjö och Kalmar.

Omsättningen under 2016 var cirka 335 miljoner kronor. Resultatet landade strax under nollstrecket.

– Vi hoppas växa med minst 25 procent i år, säger vd Lars Nykvist till Di Digital.

Som delägare kommer Egmont att bidra med kunskap inom logistik, lager, marknadsföring och förvärv – men även redaktionellt innehåll.

– Egmont har ju en uttalad strategi inom e-handeln. De har många tidskrifter inom vårt område, en stor kunddatabas och de vet hur man bearbetar dem. Vi kommer ha stor nytta av dem, säger Lars Nykvist till Di Digital.

Outnorths majoritetsägare är fortfarande rikskapitalbolaget Verdane Capital med cirka 55 procent av aktierna.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...