Foto: Shutterstock

Macy’s rasade på börsen – drog med sig övrig detaljhandel: ”Ett blodbad”

En förvånansvärt svag julhandel för varuhuskedjan Macy’s i USA fick aktien att rasa på börsen. Även andra detaljhandelsföretag drogs med i nedgången. Analytiker spår nu tuffare tider – inte minst för flaggskeppsbutiker.
Text: Lars Welin
Annons:

Besvikelsen var stor när Macy’s rapporterade siffrorna för november och december på fredagen.

Försäljningen steg endast med 0,7 procent i jämförbara enheter, och företaget vinstvarnade samtidigt och justerade ner förväntningarna framåt vad gäller omsättning och resultat.

Rapporten fick aktien att störtdyka på Wall Street och kursen sjönk med närmare 20 procent under fredagens handel. Bolag som Nordstrom, Kohls och Target fick se sina aktiekurser sjunka med tre till sju procent i svallvågorna efter Macy’s ras, rapporterar CNN.

Även mer lyxbetonade företag som Tiffany’s föll på New York-börsen på fredagen.

– Det är ett blodbad för retail, kommenterade reportern Paul R La Monica på CNN.

Parallellt kommer signaler om att flera kedjor överväger att skrota sina flaggskeppsbutiker på de dyraste adresserna, som Madison Avenue och Fifth Avenue i New York.

Calvin Klein och GAP ska stänga sina butiker och det har även Ralph Lauren gjort. Versace uppges också vara på väg att lämna området.

Analytiker konstaterar att det inte längre betyder lika mycket att ha en butik på ”rätt adress” och att man framför allt inte lockar nya yngre kunder till dessa butiker, som har svårt att nå lönsamhet på grund av de höga kostnaderna.

Med stigande hyror ökar vakansgraden på fina adresser i New York. Och flaggskeppsbutikerna dyker upp på nya ställen, ofta i områden där befintliga och nya kunder förväntas röra sig.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...