Konsumenternas favoriter: Här är handelns tio starkaste varumärken

Ikea, Clas Ohlson och Elgiganten. Där är de tre starkaste varumärkena i svensk detaljhandel. Det beskedet ger svenskarna i Markets nya rapport.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Om undersökningen

  • Sammanlagt 3 010 personer i åldrarna 15 år och uppåt deltog i undersökningen som genomförde under april 2017 i GFK:s riksrepresentativa internetpanel.
  • Kunderna fick bedöma vad som är viktigast för dem – priserna, sortimentet, servicen, bekvämligheten, shoppingupplevelsen eller ansvarstagandet olika samhällsfrågor – när de handlar. De fick också redogöra för vilka butiker de har en relation till  och betygsätta dem utifrån ovanstående kriterier.

Ikea har de senaste åren varit ohotad etta i Markets och systertidningen Icanyheters rapport Handelns hetaste kedjor och butiker.

Varumärket har inte bara varit det mest kända och omtyckta i möbel- och heminredningshandeln, utan det klart starkaste varumärket i detaljhandeln över huvudtaget.

Inte heller i årets undersökning är det någon som hotar Ikeas topplacering.

Kedjan är klart starkast när man väger samman märkets kännedom med konsumenternas betyg för priserna, sortimentet, servicen, enkelheten, upplevelsen och ansvarstagandet.

– Det är så klart jätteroligt. Samtidigt slår vi oss inte till ro utan jobbar hela tiden för att bli bättre, säger Jakob Holmström, pressansvarig för ikeakoncernen i Sverige.

I undersökningen förknippar nio av tio konsumenter Ikea med bra priser, det vill säga valuta för pengarna. Lika många hyllar det stora utbudet. Dessa pris- och sortimentsbetyg kommer ingen annan i undersökningen i närheten av.

– Ett lågt pris är en förutsättning för att vara relevant för så många som möjligt, men det är inte synonymt med att vi tummar på kvaliteten.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...