Kläder av matrester, halm och nässlor – fem satsningar som visar vägen till en hållbar modehandel

Modeindustrin uppskattas stå för omkring tio procent av de globala koldioxidutsläppen. Kan kläder tillverkade av nässlor eller svampar från matavfall bli lösningen? Här är fem projekt som arbetar för att skapa en hållbar modeindustri.
Text: Julia Forsberg
Annons:

Enligt Europaparlamentet beräknas modeindustrin stå för omkring tio procent av de globala koldioxidutsläppen. Förutom utsläppen av koldioxid tas ofta vattenanvändning upp som ett problemområde inom mode. Europaparlamentet uppskattar att textil- och klädindustrin använde sig av 79 miljarder kubikmeter vatten under 2015. Bara produktionen av textil uppskattas stå för runt 20 procent av de globala rena vattenföroreningarna från färg och appretering (efterbearbetning av textilier). 

Arbetet för att minska klimat- och miljöpåverkan från textilier pågår för fullt. I mars 2020 antog Europeiska kommissionen en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som bland annat innehåller en EU-strategi för textilier. 

Samtidigt pågår ett flertal forskningsprojekt för att få fram textilfibrer från nya råvaror. Nässlor, hampa, cellulosa från träd eller svampar från matavfall kan bli framtidens sätt att tillverka textilier. 

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...