Karin Johansson leder en splittrad bransch genom coronakrisen: ”Jag har jobbat hysteriskt”

2020 blev det mest turbulenta året för detaljhandeln i modern tid – och pandemins effekter kommer att fortsätta skaka branschen under lång tid. Mitt i stormen står Svensk Handels vd, Karin Johansson. Hon är stolt över sin organisation, men lider med många av medlemmarna. ”Jag har aldrig sett en så tudelad bransch och en så splittrad bild”, säger hon i en stor intervju med Market.
Text: Barbara Taltavull
Annons:

Den 5 mars 2020 genomförde Svensk Handel D-Congress i Göteborg med rekordmånga anmälda besökare. Samhällslivet pågick i stort sett som vanligt i skuggan av coronaviruset.

Men bara några dagar senare inträffade det första dödsfallet och restriktioner började införas.

”Att titta ut över Kungsgatan utan knappt några bilar, ytterst lite människor, stängda butiker och skyltar på dörrarna om ändrade öppettider var overkligt.”

För handeln kom effekterna snabbt: Shoppinggatorna gapade plötsligt tomma samtidigt som hyllorna rensades i livsmedelsbutikerna.

Karin Johansson minns de första dagarna av pandemin tydligt.

– Det var helt tomt och ett stort mått av allvar. Det var väldigt dystert och vi undrade vart det skulle ta vägen. Vårt huvudkontor ligger mitt i Stockholm city. Jag bor i stan, går dit varje dag och har fortsatt med det. Jag har eget rum och förmånen att få gå dit utan att träffa någon. Men att titta ut över Kungsgatan utan knappt några bilar, ytterst lite människor, stängda butiker och skyltar på dörrarna om ändrade öppettider var overkligt.

När insåg ni att corona skulle få så stora effekter för handeln?
– Fördelen för vår bransch är att vi har många internationella företag, inte minst med närvaro i Kina, som i väldigt hög grad upplevde vad som hände där och tog med det i våra diskussioner. Vi förstod tidigt att det skulle slå hårt.

– Jag är dessutom med i styrelsen för vår europeiska organisation där vi hade veckovisa uppdateringar och kunde därför också följa utveckling främst från till exempel Italien i ett tidigt skede.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...