Foto: Foto: Pontus Edman

Julhandeln väntar runt hörnet – då tror handlarna på ökad försäljning

När julen närmar sig tror handlarna på ökad försäljning. ”Vissa butiker har redan plockat fram julmusten”, konstaterar Svensk Handels vd.
Text: Daniel Norman
Annons:

Framtidsindikatorn

  • Ett index baserat på förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet med ett neutralt värde 100. 
  • Indextal över 100 innebär positiva framtidsförväntningar och under negativa.
  • Framtidsindikatorn avser vad handlarna anser om detaljhandeln i stort. 

Källa: Svensk Handel 

Handlarnas framtidstro ligger i stort sett kvar på samma nivå som förra månaden visar Handelsbarometern från Svensk Handel. 

Den så kallade framtidsindikatorn ökar med 0,1 enheter till 101,9. 

– Handlarna är mer optimistiska än vid samma tidpunkt i fjol. Det är framför allt försäljningsförväntningarna som ligger högt, samtidigt som lönsamheten släpar efter, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel. 

Förväntningarna på en högre försäljning ökar med 0,2 enheter till 107,3. Framför allt har handlarna en tro på tillväxt i den egna butiken. Indikatorn växer med 1,1 enheter i oktober till 104,2. Förväntningarna på en ökad försäljning för detaljhandeln i stort ökar med 0,1 enheter till 101,9. 

– Den för handeln så viktiga julförsäljningen börjar närma sig. Vissa butiker har redan plockat fram julmusten och med det stiger förväntningarna på den framtida försäljningen, säger Karin Johansson. 

Det är just inom dagligvaruhandeln som optimismen än högst. Indikatorn ökar med 0,9 enheter till 104,6. Inom sällanköpshandeln sjunker faktiskt optimismen med 0,6 enheter till 9,3 i oktober. 

Även om handlarna tror på ökad försäljning är de mer pessimistiska vad gäller lönsamheten. Förväntningarna på den sjunker med 1,1 enheter till 98,9. Däremot ökar indikatorn vad gäller antal anställda med 1,1 procent till 99,7. 

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...