Här byggs Axfoods superlager – ska serva e-handelskunderna och butikerna

Axfood nya superlager ska vara i drift om fyra år. Nu är platsen klar: Bålsta nordväst om Stockholm. ”Ett väldigt bra läge”, säger dotterbolaget Dagabs vd Nicholas Pettersson till Market.
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Market berättade i slutet av oktober om Axfoods planerade jättesatsning på ett högautomatiserat lager som ska samordna e-handeln och varuförsörjningen till koncernens butiker.

Platsen blir alltså Bålsta i Håbo kommun.

– Vi har gjort noggranna logistikanalyser och kommit fram till att vi kan serva Stockholmsregionen, övriga Mälardalen och norrut väldigt bra från Bålsta och samtidigt minimera miljöpåverkan, säger Nicholas Pettersson om den 300 000 kvadratmeter stora tomten intill järnvägen Mälarbanan mellan Stockholm och Västerås.

Investeringen väntas kosta Axfood mellan 400 miljoner kronor och 600 miljoner kronor om året 2019-2022 och finansieras genom lån.

En effekt blir att nuvarande logistikverksamhet för Stockholm, Mälardalen och norrut samordnas och ersätter lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra.

– Vi kan öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren.

Däremot påverkas inte enheterna i Jönköping, Backa (Göteborg) och Helsingborg.

Kommer antalet anställda att påverkas?
– Det är för tidigt att säga men trots den höga graden av automation blir Bålsta en stor arbetsplats, säger Nicholas Pettersson.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...