Här är handelns viktigaste frågor till Trump

Donald Trump har klivit in i Vita Huset. Hans löften om företagsvänliga reformer har väckt förväntningar – men nu väntar kedjorna på besked om vad som konkret ska hända. Här är de viktigaste frågorna.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Nu väntar den amerikanska handeln spänt på hur Donald Trumps politik ska konkretiseras.

Men bakom osäkerheten finns också förväntan.

Det finns en positiv grundinställning i kedjeledningarna till Trumps löften om regellättnader och skattesänkningar.

Nu är frågan vad Trumps uttalanden innebär i praktiken och för den amerikanska detaljhandeln finns tre nyckelfrågor under 2017: 

• Frihandel. Ett konflikområde där Trump bland annat benhårt motsätter sig handelsavtalet TPP (Trans-Pacific Partnership).

• Skattereformer. Trump vill att lättnader som i dag bara ett antal branscher åtnjuter tas bort och att skatterna i stället sänks rakt över, något som NRF (National Retail Federation) länge har kämpat för.

• Regelverket på arbetsmarknaden. Minimilönerna är en stridsfråga där Hillary Clinton argumenterade en höjning från 7,25 dollar i timmen till 12 dollar, ett förslag som nu har små möjligheter att antas efter att Trump framfört miniminivån 10 dollar.

– Det finns en väldigt stor osäkerhet kring den kommande politiken just nu, säger Kevin Holmsten, analytiker hos Planet Retail i Boston, till Market.

Läs mer i nästa veckas nummer av Market.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...