Handelsexperterna: Här är de 14 hetaste trenderna för 2020-talet

De hetaste retailtrenderna styrs som alltid av kunden. Markets tre experter är tydliga med att 2020 är året då människors snack om hållbarhet kommer att gå från ord till konkret handling och göra rejäla avtryck i handeln – det handlar om allt från hur kunden ska mötas, hur inköp kommer att göras, till hur butiken utformas.
Text: Marie Hillblom
Annons:

– De nationella konsumentstudier vi gjort, där hållbarhet är i fokus, visar vilken enorm kraft som är på väg att frigöras. Det handlar om drygt halva befolkningen. Fler vill vandra uppåt i hållbarhetstrappan, säger Jörgen Jedbratt, konsult på Kairos Future och expert på den framtida konsumentens krav och beteenden för att rädda jorden.

Han jobbar just nu med flera studier kring den hållbara konsumenten för såväl retailkedjor och köpcentrum, som internationella organisationer.

– Sista åren har vi sett ett skifte från löst prat om hållbarhet till en do-orienterad tillvaro, säger han och menar att den alltmer medvetna konsumentens agerande tar sig uttryck i allt från skam- och skuldkänslor, köpstopp och plastbantning, till en vilja att lära nya beteenden.

– I våra konsumentstudier visar det sig att vi vill göra detta tillsammans, hjälpa varandra, inspireras av varandra i sociala gemenskaper, förklarar Jörgen Jedbratt och påpekar att 73 procent av svenskarna säger sig påverkas av hållbarhetsfrågor i någon mån när de beslutar att köpa en vara eller tjänst.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...