Foto: Helen Preutz

Foodoras robot är redo att leverera – se film med Doora ute på uppdrag

Pilottestet med budroboten Doora har rullat in i fas 2 där den självkörande roboten börjar hantera skarpa order. Enligt John Denbratt, logistikchef på Q-handelsbolaget Foodora finns det en stor potential för självkörande robotar som ett komplement till den existerande budflottan.
Text: Helen Preutz
Annons:

Med ljudlös elegans kommer hon rullande och avslutar med en piruett innan hon stannar framför den lilla skaran som samlats på Birger Jarlsgatan. Intresset för roboten Doora har varit stort sedan starten, berättar John Denbratt.

Den lilla roboten är resultatet av ett samarbete med Tele 2 som blev kontaktade av Foodora för att koppla upp det självkörande fordonet. 

För Tele 2 som just lanserat 5G i centrala Stockholm blev detta ett intressant uppdrag för telekombolagets IOT-avdelning som arbetar bland annat med att koppla upp just självkörande fordon. 

Doora kan transportera saker som väger upp till 20 kg i en hastighet av 6 km/h. Genom att koppla upp sig till 5G-nätet kan robotens kamera skicka information till Foodora som kan spåra och följa Doora och i sin tur kommunicera tillbaka.

Enligt Fredrik Hallstan, kommunikationschef B2B på Tele 2, är fördelen inte hastigheten, utan den korta svarstiden.

– När Doora kör så måste hon kunna känna av när det är något i vägen och snabbt kunna reagera. Anledningen till att 5G passar så bra med självkörande fordon är svarstiderna, förklarar han. 

Doora är en av en uppsjö produkter som går att koppla upp med hjälpa av IOT (Internet of things) och 5G. 

– Fördelen med 5G är att du kan ha så mycket mer produkter uppkopplade jämfört med de gamla mobilnäten.

Pilottestet som pågår under våren går nu in sin andra fas. Under den första fasen fick Doora testrulla på Stockholms gator i syfte att utvärdera hur hon väjde för hinder och gångtrafikanter. 

I steg två ska Doora leverera beställningar till kunder via Foodoras app. Syftet är att samla in feedback från kunder och partners för att utveckla tjänsten vidare. 

I nuläget övervakas robotens rörelser manuellt i kontrollrummet, men men framgent kommer tekniken att automatiseras, berättar Björn Lindberg, head of mobile radio på Tele2. 

– Tanken är att den ska kunna köra helt automatiserat från dörr till dörr.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...