Experten överraskad över rockaden i H&M:s toppskikt: ”Intensiva år”

Som en blixt från klar himmel. Så beskriver sparekonomen Joakim Bornold beskedet att Stefan Persson lämnar H&M.
Text: Helen Preutz
Annons:

I samband med rapportsläppet för det fjärde kvartalet i H&M:s brutna räkenskapsår levererade modejätten beskedet att styrelseordförande Stefan Persson inte ställer upp för omval.

I stället föreslås vd:n Karl-Johan Persson ta över. Ny vd blir Helena Helmersson som därmed lämnar rollen som operativ chef.

– Det blir en stor förändring när Stefan Persson inte är kvar i bolaget, säger Joakim Bornold, sparekonom på investeringsbolaget Söderberg & Partners.

För honom kom beskedet som en blixt från klar himmel. Samtidigt anser han att tajmningen knappast kunde varit bättre.

– Men när man tänker efter kanske det är naturligt. Karl-Johan har suttit som vd i tio år och de senaste åren har varit intensiva med de problem man haft.

I morse levererade H&M en stark rapport som visar att det förändringsarbete bland annat i form av satsningar på ökad digitalisering har börjat ge resultat.

– Nu ser det ljusare ut och Karl-Johan ser ett tillfälle att lämna när det finns någon som kan ta över det arbetet och när man ser att det går att göra ett bra jobb.

Den tillträdande vd:n Helena Helmersson är knappast någon nykomling i bolaget.

– Helena kommer inte att drastiskt förändra H&M. Hon har varit med i H&M:s topp länge och är en stor del av den här förändringsresan.

Trots att vd-posten hamnar utanför familjen Persson tror Joakim Bornold att denna i allra högsta grad att vara närvarande i H&M. Några stora omvälvande beslut angående bolagets framtid  förväntar han sig inte att Helena Helmersson kommer att leverera.

– Jag tror att hon kommer att fortsätta på det inslagna spåret.

Hur kommer marknaden att reagera på vd-bytet?

– Positivt, tror jag. H&M kom ju med en bra rapport också.

Det här är en del av Market Premium

Redan Premium-prenumerant?

Det får du som Market Premium-prenumerant

  • Premiumartiklar som ger dig hela nyhetsbilden av detaljhandeln
  • Sökbart artikelarkiv
Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...