Elektronikhandelns sågning: En straffskatt som helt missar målet

Snart slår den nya kemikalieskatten till. Elektronikhandeln kommer att drabbas av både snåriga regler och prishöjningar. ”Extremt illa genomtänkt”, säger Webhallens marknadschef Anton Nilsson.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Om Kemikalieskatten

Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är åtta kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik.

Skatten begränsas till maximalt 320 kronor per vara.

Det finns möjlighet att göra avdrag på skatten om varan inte innehåller vissa listade grupper av flamskyddsmedel. Avdraget är 50 procent alternativt 90 procent av skattebeloppet beroende på vilken grupp av flamskyddsmedel som varan inte innehåller.

En rad olika produkter inom hemelektronik som datorer, kylskåp och mobiltelefoner kommer från och med den 1 juli att omfattas av den nya kemikalieskatten.

Syftet är att minska försäljningen av prylar som innehåller skadliga flamskyddsmedel och i stället främja elektronik som innehåller bättre alternativ.

Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, köper inte den retoriken.

– Man har sålt in lagen med miljöargument men egentligen är det inget annat än en fiskal verksamhet för att dra in pengar still statskassan. Det är ohederligt, säger han och fortsätter:

– Jag känner ilska och frustration eftersom jag har jobbat med frågan i flera år. Först ville vi stoppa skatten. När det inte gick ville vi förändra den och nu sliter alla sitt hår för att förstå reglerna, säger han.

Det här kan bli en stor hävstång för utländska e-handlare

Att den svenska skatten blir en administrativ black om foten förklarar Klas Elm med att det inte finns några rutiner eller internt material som det finns kring europeiska lagar.

– Det här är helt nytt och blir svårt att efterleva. Hur Skatteverket ska kunna kontrollera detta övergår mitt förstånd. Det finns inga upparbetade mätmetoder.

Ett annat stort problem är att konkurrenssituationen blir snedvriden eftersom skatten bara drabbar svenska aktörer.

– Eftersom e-handeln har en sådan stor del av hemelektronikhandeln riskerar det här att bli en stor hävstång för utländska e-handlare.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...