Därför har Power Sverige på hold: ”Tror på stora förändringar för retail”

Den norska hemelektronikkedjan Power ska etablera fysiska butiker i Sverige. Frågan är dock fortfarande – när? ”Marknaden är tuff och det är inte bara att gasa. Men vi kommer” säger Sverigechefen Robert van Toor till Market.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Det här är Power

Marknader: Fysiska butiker i Norge, Danmark och Finland. Till det kan e-handel adderas till den svenska marknaden.
Omsättning: 10,4 miljarder norska kronor (2018).
Antal butiker: Cirka 230
Antal anställda: Cirka 3500
Koncernchef: Ronny Blomseth
Vd, Sverige: Robert van Toor

 

För två år sedan berättade Market om norska Powers goda utveckling på den nordiska marknaden.

Kedjan öppnade nya butiker både på hemmaplan och i Finland och Danmark och smidde även planer för en entré i Sverige.

Koncernledningens mål: Att bli etta eller tvåa på den svenska marknaden.

Hur blev det?

Robert van Toor är Sverigechef för Power. Han är också ansvarig för bolagets e-handel i samtliga länder.

– I dag har vi 230 butiker i norden och omsatte drygt tio miljarder norska kronor 2018 (resultatet för 2019 är ännu inte officiellt). Vi har bra tillväxt och får riktigt fina omdömen när vi mäter kundnöjdheten, säger Robert van Toor.

Ungefär hälften av kedjans fysiska butiker finns i Norge. Ett tjugotal i Danmark och resten i Finland.

Här i Sverige är det e-handel som gäller. Omsättningen för 2019 tror Robert van Toor kommer landa kring hundra miljoner kronor.

– Vi tror att det kommer att hända mycket framöver, inte minst på hyressidan. Alla vet hur retailers kämpar med höga lokalkostnader. Vi vill vänta in och se var den frågan tar vägen.

– Vi har ungefär 20 000 artiklar online och en stark trafik till sajten. Vi jobbar väldigt lite med kampanjer och satsar istället på att hålla så ärliga priser som möjligt, säger Robert van Toor.

Men hur går det då med de svenska butikerna?

Power fortsätter att avvakta och Robert van Toor kan av konkurrensskäl inte säga när det är dags. Marknadsanalysen pågår såklart hela tiden och Sverige är en komplex marknad, menar han. Elgiganten är klar etta. Teknikmagasinet har gått i konkurs och den blågula detaljhandeln skakar på flera andra håll.

– Marknaden ger sin dom och den som inte levererar får det tufft. Det som händer Teknikmagasinet är förstås jättetråkigt och det är klart att påverkar oss i någon bemärkelse. Vi behöver vara väldigt noggranna innan vi trycker på start, säger Robert van Toor och fortsätter:

– Vi tror att det kommer att hända mycket framöver, inte minst på hyressidan. Alla vet hur retailers kämpar med höga lokalkostnader. Vi vill vänta in och se var den frågan tar vägen.

Väl där finns de nödvändiga ledningarna dragna. Power har redan i dag ett 60 000 kvadratmeter stort centrallager i småländska Skillingaryd, som förser både de fysiska butikerna i grannländerna med varor och också bolagets e-handelsaffär.

När ni trycker på start i Sverige. Vad blir kundernas incitament för att handla hos er?

– På alla marknader vi har öppnat har vi varit en stark utmanare. Konkurrensen kommer förstås öka, vilket leder till bättre erbjudande för kunderna. Det som talar för oss är att vi redan har ett väldigt fungerande omnikanalskoncept i Norge, Danmark och Finland. Vi tror mycket på samspelet mellan fysiska butiker och e-handeln och även på att öka upplevelsen ute i butikerna. Vi ser redan nu en otroligt stark tillväxt för vår click & collect, vilket stödjer oss i vår tro att en väldigt bra kundupplevelse i samspelet mellan e-handel och fysisk butik är framtiden för retail.

Vilka lägen vill ni åt?

– Det är ju lite svårt att prata om innan vi ens finns på plats, men vi är öppna i den frågan. Vi vill, som alla andra, vara där kunderna finns. Om det sedan handlar om externhandelsområden eller mer citynära locations får vi se.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...