Foto: Foto: Marie Hillblom

Allt fler jobbar hemifrån – här är viktigaste råden till dig som leder på distans

Att jobba på distans ställer stora krav på ledarskapet. ”Du måste vara mycket mer chef och ledare nu än någonsin”, säger ledarskaps- och motivationsexperten Birgitta Sjöstrand. Här ger hon – och fyra stora detaljhandelsaktörer – sina bästa råd.
Text: Marie Hillblom
Annons:

Sverige är ett land där många redan innan coronakrisen är vana vid distansarbete. Siffror visar att vi är näst bäst i EU på att distansarbeta och var tredje svensk brukar distansarbeta på något vis under normala omständigheter. Vissa regelbundet, andra ibland och en del på platser utanför arbetsplatsen.

Nu visar siffror från Postnord att fyra av tio svenskar jobbar hemma. Och för många börjar det handla om åtskilliga veckor där hemmet blivit den nya arbetsplatsen. Dessutom kanske inte arbetet hemifrån är lika självvalt i coronatider.

– Det kan funka bra att jobba på distans, men man behöver känna sig trygg. Här har ledaren ett jätteviktigt ansvar. Utan chef är man som en guppande båt utan roder – man kommer ingenstans. Man måste ha målen klara för sig och veta vart man ska, säger Birgitta Sjöstrand, som har lång erfarenhet av ledarskaps- och motivationsarbete i det egna företaget Inre Styrka.

Just nu skriver hon på en handbok för mellanchefer som tar upp frågor som självledarskap, hur man jobbar tidssmart, grupputveckling, hur man kan vara en chef för varje individ i organisationen och möta olika medarbetares behov, hur svåra samtal och konflikter kan hanteras. Det är ämnen som är lika viktiga även när ledarskapet sker på distans.

Läs alla artiklar gratis

  • Tillgång till hela Market Premium i 7 dagar
  • Inga kostnader eller dolda villkor

Du får Market Premium gratis i 7 dagar! Köp Market Premium

Full tillgång till Market premium i tre månader
7990kr ex. moms
Lösenordet måste vara minst 6 tecken långt
{{message}}
{{error}}
Genom att skicka in formuläret godkänner du våra villkor

Tack för att du har registrerat dig på Market Premium!

Nu kommer du åt allt innehåll på market.se.
Du hittar mycket nyttigt innehåll under flikarna Data, Analys och Sälj mer, som är unikt för Premium.

Ditt konto har skapats med följande uppgifter:

Användarnamn: {{ fd.mail }}
Lösenord: Lösenordet du valde vid registreringen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...