Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Boozt
Digitala handelsplatser
Boozt har seglat upp i topp på Markets 200-lista och är nu Sveriges största nätbutik. Men det räcker inte för vd:n Hermann Haraldsson. Inom några år ska bolaget vara dubbelt så stort. Läs om:
✓ Bolagets race mot toppen.
✓ Hur personalen hålls på tårna.
✓ Arbetet som håller både kostnader och miljöpåverkan nere.
✓ Svaret på arbetsmiljökritiken: ”Det vore naivt att tro att vi kan göra alla nöjda hela tiden.”
Analys
De senaste åren har det varit ett stort fokus på marknadsplatser och direct to consumer-varumärken i e-handelskretsar. Lite orättvist har onlinevaruhusen, som representerar många av våra mest framgångsrika e-handlare, hamnat i skymundan.
Kartläggning
Landets 200 största e-handelsföretag tappar fart jämfört med superåret 2020. Men den gemensamma omsättningen närmar sig ändå 100 miljarder kronor. Det visar Markets nya kartläggning. Här kan du läsa hur bolagen utvecklades under 2021.
✓ Ladda hem filen: Hela 200-listan med Sveriges största e-handlare.
✓ Skiftet i toppen – här är nya ettan.
✓ Så ser miljardklubben ut.
✓ Jättelyften – för bland annat Boozt, Media Markt, Hello Fresh och Nordic Nest.
✓ Tungviktarna som tappar mest.
Finansiella rapporter
Boost är positiva inför slutspurten av året. ”Vi upplevde ett starkare tryck under november än förväntat”, säger vd Hermann Haraldsson. E-handlaren flaggar nu för att resultatet kommer att hamna i det övre spannet av prognosen.
Kartläggning
Under hösten har retailexperter pratat om Black Friday som den sista sucken innan lågkonjunkturen slår till. Men vad säger handlarna – blir det vild reafest, eller inställda kampanjer? Market har pejlat läget med elva stora kedjor och e-handlare. Här berättar de hur, när och var de satsar på årets rea, omvärldsturbulensens påverkan och hur lagernivåerna ser ut.
Finansiella rapporter
Snabbväxande Boozt redovisar ett kraftigt förbättrat rörelseresultat för tredje kvartalet. Även nettoomsättningen ökade. ”Med en stark balansräkning och sund lagerposition kan vi vara opportunistiska för ytterligare organiska tillväxtmöjligheter”, säger vd Hermann Haraldsson.
Kartläggning
Under pandemins två år har modevärldens e-handelsföretag gått starkt framåt. Även de traditionella modekedjorna gick framåt förra året – men är långt ifrån att nå upp till omsättningen de hade före pandemin. Det visar Markets stora kartläggning av Sveriges 45 största modehandlare. Läs om:
✓ Ladda ner hela kartläggningen: Nyckeltal bolag för bolag 2021, 2020 och 2019.
✓ E-handlaren som flåsar H&M i nacken.
✓ Tvåsiffriga försäljningstappet för de traditionella kedjorna.
✓ Lönsamhetsraset för e-handlarna: ”Tillväxtstrategin är lite kortsiktig.”
✓ Analytikerns varning för trippelsmällen: ”Jag tror vi kommer börja se konkurser.”
Finansiella rapporter
Boozt vd Hermann Haraldsson sticker ut hakan i en tid då e-handeln kämpar. ”Vi är fortfarande övertygade om att vi kan fortsätta växa väsentligt snabbare än den nordiska onlinemarknaden”, säger han i samband med presentationen av bolagets delårsrapport.
Kartläggning
Markets ständiga granskningar av handelns företag ger nya insikter om de största konkurrenterna, kundernas köpbeteende och branschens uppstickare. Här tipsar vi om tio kartläggningar från våren, som du inte får missa.
Kartläggning
E-handeln blomstrade under pandemin. Men nu faller onlineförsäljningen tillbaka samtidigt som investerare blir mer försiktiga, vilket har resulterat i en rad vinstvarningar. Market har tittat närmare på e-handelsbolagen som tidigare gasade för fullt – men som nu har tvingats dra i nödbromsen och lägga varsel, stora sparpaket och sänka prognoser. ”Om man inte har volymerna eller tillgång till någon form av bryggfinansiering över den tunga tiden får man krympa ännu mer”, säger Stefan Olsson, detaljhandelsanalytiker på Ålandsbanken. Här är tio pressade aktörer i e-handelssektorn.
Kartläggning
De börsnoterade detaljhandelsbolagen har attraherat fler ägare under det senaste året, visar Markets kartläggning. Men Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank spår att intresset för detaljhandelsaktier kommer att svalna. ”Jag tror att det finns annat som de börsintresserade kommer tycka är mer intressant att investera i”, säger hon. Här kan du läsa om:
✓ Hela listan: Så har detaljhandelsbolagens ägarbas förändrats senaste året.
✓ Därför har de nynoterade bolagen tappat fler ägare: ”Hoppades på att göra en snabb hacka”.
✓ Varför det kan vara gynnsamt att ha en stor ägarbas: ”Kan påverka aktien positivt”.
✓ Experten om varför detaljhandelsbolagen kan få det svårt att attrahera ägare framöver.
Finansiella rapporter
Boozt levererar när e-handlaren i dag släpper sin bokslutskommuniké. ”Vi är stolta över att rapportera starka resultat för 2021, där vi uppnår en tillväxt om 33,4% och bibehåller branschledande marginaler”, säger vd:n Hermann Haraldsson.
Försäljning
Boozt försäljning i oktober och november överträffade bolaget förväntningarna. Efter försäljningsrekord under Black Friday-veckan tror e-handlaren att tillväxten kan landa på över 30 procent för helåret.
Kartläggning
Tillväxten bland landets 200 största e-handelsbolag har exploderat. Det visar Markets nya kartläggning. Här kan du läsa allt om försäljningsutvecklingen pandemiåret 2020:
✓ Ladda ner tabellen med hela 200-listan.
✓ Bolagen som sprängde miljardvallen.
✓ Raketlyften för Bianca Ingrosso, Mathem – och Media Markt.
✓ Nätbutikerna som gick mot strömmen – och tappade omsättning.
✓ Hajpade uppstickarna som närmar sig toppen.
Finansiella rapporter
Boozt ökade försäljningen med 31,1 procent under det tredje kvartalet. ”Hittills har innevarande år varit enastående och vi har överträffat det vi trodde var väldigt ambitiösa mål”, säger vd Hermann Haraldsson.
Kartläggning
En digital tillväxtraket, en modeplattform med slimmad organisation och en fysisk kedja vars usp är vardaglighet. Gemensamt för denna brokiga skara är att de tillhör dem som täljer guld medan resten av modehandeln går på knäna. Här är förklaringen bakom framgångarna.
Försäljning
Med en försäljningsökning på strax under 19 procent under det andra kvartalet i ryggen höjer nu e-handlaren prognosen för helåret. ”Under resten av 2021 och den närmast överskådliga framtiden fokuserar vi på tillväxt”.
Digitala handelsplatser
Pandemin fick e-handeln att snabbspolas tre år framåt. I många branscher har onlineförsäljningen rusat – men det är inte e-handelsjättarna som har dragit störst nytta av den digitala förflyttningen. Det visar en ännu opublicerad rapport från Handelns ekonomiska råd som Market har tagit del av.
Försäljning
Boozt redovisar en stark tillväxt under första kvartalet 2021. Samtidigt förbättras bolagets resultat. ”Mot bakgrund av en bättre utveckling än förväntat under första kvartalet, en lovande start på den nya säsongen och mindre osäkerhet kring utvecklingen av resten av året, uppgraderade vi nyligen vår prognos för 2021”, säger vd Hermann Haraldsson.
Försäljning
Boozt har fått en bra start på året, så bra att bolaget nu skriver upp prognosen för helåret. ”Många av de nya kunder vi fick förra året fortsätter handla med hög frekvens”, säger vd Hermann Haraldsson.
Digitala handelsplatser
Fyra av de tio största e-handelsbolagen är modeaktörer – med tillväxtraketen Boozt som en gigant. Det visar Markets 200 i topp-lista. Den genomsnittliga tillväxten bland bolagen är stark men rörelsemarginalen darrar precis ovanför nollstrecket.
Försäljning
Boozt är nöjda med det senaste kvartalet, så nöjda att de nu justerar prognosen för helåret vad gäller rörelsemarginalen. ”Det tredje kvartalet har alltid tufft för oss rent lönsamhetsmässigt”, säger vd Hermann Haraldsson.
Försäljning
Boozt ökade försäljningen med 7,5 procent under första kvartalet. ”Året började i linje med våra förväntningar men utbrottet av coronaviruset i de nordiska länderna i mars förändrade förutsättningar”, säger vd Hermann Haraldsson. Samtidigt växer förlusten.
Trender
Under 2017 fylldes medierna av skriverier om modeaktörer som brände upp stora mängder osålda produkter – även helt nya plagg. Men hur ser det ut i dag när många aktörer har stora lager med osålda plagg till följd av coronapandemin. Danska E-handel.dk har undersökt hur en rad modeaktörer hanterar osålda plagg.
Försäljning
E-handlaren Boozt skriver ned varor från fjolårets kollektioner med 58 miljoner kronor. Bolaget som väntas presentera förlustsiffror för Q1 uppger att man justerat sin kostnadskostym efter den lägre efterfrågan.
Digitala handelsplatser
Unik granskning av Market och Ehandel: Nyckeltal för samtliga av de 100 största aktörerna inom fysisk respektive digital handel. Missa inte Markets analyser av nyckeltalen som publicerats i en rad artiklar.
Hållbarhet
Nästan var sjätte e-handlare skickar returnerade plagg utomlands för att packas om. Det visar en granskning som Breakit.se gjort. Längst färdas Ellos paket som åker cirka 236 mil till och från Polen.
Försäljning
Boozt avslutade året starkt. Under julhandeln hade sajten en tillväxt på 51 procent och 90 000 nya kunder rekryterades. ”Visade på vår organisationens förmåga att anta utmaningar”, säger vd Hermann Haraldsson.