Avtalsrörelser genomförs regelbundet och syftar till att omförhandla de gällande kollektivavtalen. Det är representanter från arbetsgivare och fackförbund som förhandlar om de nya villkoren som ska gälla för de som omfattas av avtalen. Inom detaljhandeln är det exempelvis Svensk Handel och Handels som förhandlar om detta. Avtalsrörelsen är en stor och viktig händelse, inte minst inom handeln då hundratusentals människor är anslutna till Handels kollektivavtal. Här på Market bevakar vi detta noga och rapporterar om de senaste nyheterna om avtalsrörelser inom detaljhandeln.
Analys
Som brukligt är tonen uppskruvad när handelns parter delar avtalskrav sinsemellan – och det blir sannolikt en tuff balansgång även denna runda. Riskerna för ett förhandlingshaveri är påtagliga, men historiken talar emot. Det skriver Markets Isidor Beslic.
Arbetsliv
I dag, tisdag, inleds förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel om nya kollektivavtal. Svensk Handels vd är kritisk mot de höga lönekraven och att facket redan pratar om konfliktåtgärder: ”Alldeles för tidigt.”
Arbetsliv
Tunga dagligvaruhandlare anser att lönerna i nya avtalet ligger på en rimlig nivå. Men ob-tillägget som infördes på 1970-talet får förnyad kritik. ”Jag vill i stället lägga de pengarna på en grundlönejustering”, säger Thomas Biverstedt på Matdax.
Arbetsliv
Parterna är överens om ett avtal för nya löner. Men för den krisande modehandeln kan det att bli svårt att bära kostnadsökningen. ”Vi kan bara konstatera att det här kommer att bidra till utslagningen inom modehandeln”, säger branschprofilen Mikael Sandström.
Arbetsliv
Parterna har enats om ett avtal om nya löneökningar som följer industrins märke. Löneökningarna för ingångslönerna blir lägre än övriga höjningar, vilket har varit en viktigt fråga för Svensk Handel. ”Tröskeln in i branschen blir lägre”, säger vd Karin Johansson.
Arbetsliv
Handels och Svensk Handel är överens och strejken är avblåst. ”Det är en stor lättnad att hotet om en strejk är avvärjt. I tider med snabbt ökande smittspridning och utökade restriktioner som slår mot hela samhället hade det varit djupt oansvarigt att kasta ut handeln i en strejk”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel
Arbetsliv
Fack och arbetsgivare har under dagen fått ett bud från medlarna i konflikten om lönerna. Bägge parterna ska nu ta ställning till förslaget. Om det inte accepteras bryter strejken ut i morgon förmiddag.
Arbetsliv
H&M vill ha in uppgifter från anställda vid lagret i Borås om vilket fackförbund de tillhör. ”Ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad”, säger Handels ombudsman Ernad Suntic.
Köpcentrum
Julas centrallager i Skara är en av de platser som omfattas av det varsel som Handelsanställdas förbund lagt. Om inte parterna når en överenskommelse innan fredag tas anställda där ut i strejk. ”Centrallagret är hjärtat i vår värdekejda. Det vore väldigt allvarligt”, säger kommunikationschef Magnus Ljung.
Podcast
I veckans avsnitt av Market Headlines: Dubbla käftsmällar för handeln – både coronarestriktioner och strejkhot samma vecka. Och Marcus Wibergh lämnar Intersport – som fortfarande står inför tuffa utmaningar.
Arbetsliv
Dagligvaruhandeln drabbas hårdast när Handels varslar om strejk. Peter Jonsson, som driver Ica Kvantum i Skellefteå, är rädd att trängseln ska öka i andra livsmedelsbutiker om de tvingas stänga. ”Vi jobbar på, men jag blir naturligtvis nervös nästa torsdag om det inte är löst”, säger Peter Jonsson.
Arbetsliv
Löneavtalen för den svenska exportindustrin är klara, det som brukar utgöra ett riktmärke för övriga parter på den svenska arbetsmarknaden. Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har förhandlat hela helgen. ”Vi har inte nått helga vägen i mål än, säger Hans Tjernström Carraro, presskontakt för Svensk Handel.
Arbetsliv
Svensk Handel och Handelsanställdas Förbund har återupptagit förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Utformningen av OB-ersättningar och löneökningar i branschen är viktiga frågor för båda parter.
Arbetsliv
I tisdags tillträdde Ola Axelsson som ny förhandlingschef för Svensk Handel. Han kastas rakt in i hetluften. 1 oktober återupptas förhandlingarna om nya löner för anställda i handeln, där det senaste halvårets turbulens får en avgörande betydelse. ”Alla företag klarar inte av att bära kostnadsökningar”‚ säger han.
Arbetsliv
Om knappt två veckor ska ett nytt kollektivavtal vara påskrivet. Men det kan komma att skjutas på framtiden. – Vi har just nu lagt förhandlingarna åt sidan för att gemensamt hantera den akuta situationen, säger Hans Tjernström på Svensk Handel.
Arbetsliv
Ob-ersättningarna är högre än vad som behövs för att motivera arbetstagarna. Det säger Svensk Handels förhandlingschef Anna Nordin i en kommentar till Handelsanställdas Förbunds ob-rapport som släpptes på onsdagen.
Arbetsliv
Ob-ersättningen är en stridsfråga i avtalsrörelsen mellan Svensk Handel och Handels. ”Parterna har svårt att förstå varandra”, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels och presenterar siffror som han menar visar att Svensk Handels krav på sänkta ob-tillägg på sikt kan urholka lönevärdet med sex miljarder kronor per år.
Arbetsliv
Avtalsförhandlingarna mellan Svensk Handel och Handels pågår för fullt och ob-ersättningen är en av de frågor där parterna drar åt olika håll. Nästa vecka startar ytterligare två avtalsförhandlingar gällande anställda inom handeln och nya krav ska utväxlas.
Arbetsliv
På onsdagen inleds förhandlingarna mellan Svensk Handels och Handels parter om nytt kollektivavtal. ”Vi är bestörta över vissa av förslagen Svensk Handel lägger fram. Vi har mycket svårt att förstå hur deras förslag leder till utveckling för handeln”, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson och spår en tuff avtalsrörelse.