XXL-grundaren om krisen inom kedjan: ”Vi har inte varit flinka på att utveckla”

I samband med att XXL varnar för minskad vinst under det tredje kvartalet berättar grundaren Øivind Tidemandsen för Market om vad han ser har gått fel för kedjan och varför han kliver av ordförandeposten.
Annons:
Text: Helen Preutz
Annons:

Det är en rejält nedskruvad prognos ni levererar inför det tredje kvartalet. Vad beror det på?

- Det beror framför allt på sämre topplinjeutveckling i Norge. Den norska marknaden är lite svagare. Räntorna har stigit vilket påverkar hushållens köpkraft vilket i kombination med ökad konkurrens påverkar lönsamheten, säger grundaren och styrelseordförande Øivind Tidemandsen till Market.

Han tillägger att han inte är helt nöjd med utvecklingen i Sverige heller, men att Finland går bra.

XXL grundades år 2000 och klev in i Sverige 2010.

- Fram till för ett par år sedan har vi haft en kraftig expansion, men vi har nog inte varit lika flinka på att utveckla konceptet. Detsamma gäller koncernen, vi har nyanställt väldigt många men har inte riktigt värnat om kvalitén vilket påverkar verksamheten, säger Øivind Tidemandsen.

I samband med det preliminära bokslutet meddelar Øivind Tidemandsen även att han väljer att kliva av som styrelseordförande. I stället blir det  Hugo Maurstad, partner på riskkapitalbolaget Altor som tar hans plats.

- Det är vanskligt att både vara aktiv i företaget och sitta som styrelseordförande i ett börsnoterat bolag. I och med att Altor kliver in som storägare blir det naturligt att låta dem få ordförandeposten.

Øivind Tidemandsen blir ordinarie styrelseledamot i XXL.

Market har även varit i kontakt med XXL:s tillförordnade Sverige-vd, Johan Ljung, som i en kommentar till Market skriver att kedjan har mycket att jobba på, men att det förväntade resultatet för Q3 fortfarande är högre än närmaste konkurrentens årsresultat.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...