Foto: Shutterstock

XXL-grundaren om jakten på ny vd: ”Vi kommer att vara mer noggranna”

En dryg månad efter XXL-skandalen med förre vd:n Per Sigvardsson: Nu talar den norska sportjättens styrelseordförande och delägare, Øivind Tidemandsen, ut om den senaste tidens negativa utveckling. ”Vi kommer att vara noggrannare med att läsa eventuella kandidaters Facebook-flöden framöver”, säger Tidemandsen till Market.
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Efter 17 år inom XXL Sport & Vildmark valde vd:n Jannike Blomsnes att lämna sin post i slutet av februari i år.

Ersatte gjorde Per Sigvardsson, tidigare koncernchef för Top-Toy, som strax innan årsskiftet begärdes i konkurs och lade ned sina Toys R Us- och BR Leksaker-butiker i Norden.

”XXL har tappat lite av det momentum kedjan hade när man etablerade sig i Sverige. Nu ska vi sätta en tydlig strategi för framtiden. Med rätt åtgärder ser jag en enorm potential”, sa Sigvardsson till Market, som avslöjade vd-bytet.

Men rekryteringen av Per Sigvardsson blev inte vad den norska sportkedjan hade föreställt sig.

När Aftonbladet kunde avslöja att den nye vd:n hade skrivit nedsättande kommenterar om en rad kända svenskar på Facebook, däribland klimataktivisten Greta Thunberg, var drevet igång.

Sigvardsson själv har erkänt ett par av inläggen, men förnekar att han kommenterat Greta Thunberg över huvud taget.

Øivind Tidemandsen, styrelseordförande och delägare, gick ut och gav Sigvardsson sitt stöd. En månad senare fick Per Sigvardsson lämna sin post med omedelbar verkan.

– Det var en tragedi på många sätt. Väldigt tråkigt, men det fanns inga andra alternativ än att skiljas åt. Den här historien hade följt efter oss för alltid, säger Øivind Tidemandsen till Market.

Han säger att han förstår de som kopplar ihop tidigare incidenter på XXL med det som kom fram i samband med Per Sigvardsson-affären. Som avslöjandet att anställda tvingats göra armhävningar vid sen ankomst.

Men sakerna har inget med varandra att göra, menar Øivind Tidemandsen.

– Armhävningarna och den biten handlade om personer som tagit vår vinnarkultur för långt. Vi tog tag i det problemet snabbt och det kommer inte att upprepas. Vi lägger ner mycket tid och pengar på att utbilda våra anställda och vill förstås inte att vårt varumärke och vår position inom sportbranschen ska förstöras. Händelserna kring Per Sigvardsson kom från ingenstans, som en chock.

I jakten på Jannike Blomsnes efterträdare anlitade XXL en etablerad headhunting-firma. Det gjordes en grundlig research och togs ordentligt med referenser.

Øivind Tidemandsen kände dessutom Sigvardsson från tiden på Elkjöp och hade inte träffat på den sida som nu kommit fram i media.

– Aldrig. Då hade vi förstås varit skeptiska till att anställa honom. Vi är öppna för olikheter inom XXL och vill inte förknippas med den här typen av uttalanden.

Kommer ni att vara mer noggranna framöver?
– Som sagt: Vi tog in en professionell headhunter för att sköta vd-rekryteringen, men okej. Vi kommer att vara noggrannare med att läsa eventuella kandidaters Facebook-flöden framöver.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...