Winefinder avbryter samarbetet med Mathem: ”Tar ett steg tillbaka”

Mathems kunder kommer inte längre att kunna få vin hemlevererat med matkassarna. Samarbetet med Winefinder har avslutats. ”Det är tråkigt att vi inte längre kan erbjuda våra kunder den servicen”, säger Tomas Kull, vd på Mathem.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Winefinder har en ”shop in shop” i Mathems nätbutik. Där kan kunderna komplettera sin matkasse med utvalda vinflaskor. Sortimentet omfattar drygt 200 artiklar.

Men i dag, fredag, levereras den sista Winefinder-vinflaskan av Mathem.

– De har kontaktat oss och vill avbryta samarbetet, säger Tomas Kull.

Anledningen är Winefinders pågående tvist med Systembolaget.

Systembolaget hävdar att Winefinders marknadsföring och försäljning av alkohol är olaglig och hotade i januari att stämma företaget.

Winefinder gjorde då vissa justeringar i sin marknadsföring och informationen på sajten. Det var dock inte tillräckligt för Systembolaget som den 25 februari stämde Winefinder i patent- och marknadsdomstolen.

– Vi anser att vår verksamhet är laglig, men nu är vi i en situation där vi har blivit stämda och då har vi beslutat att ta ett steg tillbaka och fokusera på kärnverksamheten. Mathem är ett av flera projekt som vi har drivit för att utveckla vårt erbjudande, men som läget är nu så tvingas vi avsluta det, säger Alex Tengvall, vd på Winefinder.

Winefinder inledde samarbetet med Mathem i januari 2017 och har sedan 2013 även ett samarbete med City Gross. Winefinders kunder kan välja att få sina varor levererade för upphämtning i City Gross butiker. Tidigare kunde även City Gross kunder komplettera sina matkassar med vin från Winefinder.

Redan 2013 polisanmälde Systembolaget både City Gross och Winefinder. Men utredningen lades ned eftersom åklagaren inte kunde finna att något brott begåtts.

Men nu har alltså en ny process inletts i patent- och marknadsdomstolen.

– Vi räknar med att det blir en utdragen process, säger Alex Tengvall.

City Gross har nu sagt upp avtalet med Winefinder – innan tvisten med Systembolaget inleddes – och i sommar levereras de sista vinflaskorna i kedjans butiker.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...