Vi klubbar hem prylar som aldrig förr: ”Jakten på föremål är otroligt spännande”

Auktionstrenden på nätet växer lavinartat. Enligt handelsplatsen Auctionet var porslin och konst de mest populära köpen under 2017. ”Folk vill ha något som sticker ut lite”, säger Tom Österman, intendent på Auctionet.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Första, andra, tredje – såld.

Allt fler handlar på auktion. Men det är varken bondauktioner eller de finare visningarna på Bukowskis som drar massorna. Nej, auktionerna har flyttat ut på nätet och där klubbas det mesta från Star Wars-figurer till mormors gamla porslinssamlingar.

– Sverige har omfamnat nätauktioner, det är så vi omsätter våra äldre prylar numera, säger Tom Österman som har jobbat i auktionsvärlden i 30 år, bland annat hos Bukowskis.

NY MARKNAD VARJE DAG. ”Det kommer in föremål man inte visste fanns”, säger Tom Österman.

Han menar att det finns en drivkraft att sätta sin egen prägel på hemmet, och i jakten på det unika är auktionerna en naturlig marknadsplats.

– Man har inget emot att handla på det stora varuhuset men man vill gärna ha något kompletterande som sticker ut lite, säger Tom Österman.

Auctionet har cirka 70 procent av volymerna på den svenska digitala auktionsmarknaden. Enligt deras senaste index var porslin den mest köpta kategorin under 2017. Det mest sökta begreppet var Carl Malmsten.

HETAST. Porslin var den mest sålda varugruppen hos Auctionet under 2017.

Men trenderna kan svänga fort.

– Branschen förnyas ju varje dag, det kommer in föremål som man inte ens visste fanns. Sedan är ju nätauktioner väldigt bekväma. Du behöver inte ta dig till auktionshuset utan du kan kolla utbudet när som helst i mobilen.

Hur är du själv som auktionskund?
– Jag är ju väldigt old school och jag jobbar med min hobby. Det började nog redan när jag som femåring var på min första bondauktion. För mig är det jakten på föremålen och habegäret som är attraktionskraften. En budstrid kan ju bli otroligt spännande och ger samma kick på nätet som på en traditionell auktion.

EFTERTRAKTAT. Stolar från Carl Malmsten.

Vilket är ditt senaste fynd?
– Ett svartvitt foto av Walter Hirsch. Svartvitt fotografi är fortfarande jättebilligt så passa på. Ja, jag är dum nog att alltid tipsa om de bästa köpen…

Hur bör man tänka rent taktiskt när man budar på nätet?
– Om man är nybörjare bör man vara försiktig med budgivningen, kanske lägga fasta bud, för att så småningom öka när man är varm i kläderna. Sedan bör man läsa på om det man är intresserad av. Det är alltid roligare att äga ett föremål om man har lite kunskap om det.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...