Vd:n och ägaren om Indiskas rekonstruktion: ”Bästa sättet att snabbt ställa om”

Indiskas ledning såg ingen annan utväg än att kasta in bolaget i ännu en rekonstruktionsfas. ”Tyvärr hade likviditetsutmaningarna blivit för stora”, säger vd:n och nyblivna ägaren Karin Lindahl.
Text: Daniel Norman
Annons:

Beskedet slog ner som en bomb i går förmiddag. Indiskas nya vd Karin Lindahl köper bolaget från den tidigare ägarfamiljen Thambert. 

– Jag är fast besluten om att Indiska med sitt starka varumärke och sin lojala kundbas går att vända till ett lönsamt och modernt retailföretag, säger Karin Lindahl. 

Hon gör det på egen hand utan externa finansiärer i ryggen. 

– Jag har under lång tid varit intresserad av företagande och aktier. När jag föddes fick jag en summa pengar av mina föräldrar och den har följt med i olika investeringar. Jag började jobba extra tidigt och sedan slitit på med studier och arbete. Det gör att det nu finns medel för att investera i något som jag verkligen tror på.

Indiska har likviditetsproblem efter att ha haft en sämre utveckling under sommaren och början på hösten. Karin Lindahl är beredd att skjuta till mer pengar om det behövs. 

– Jag har tagit höjd för att det kanske kan behövas mer pengar. Erfarenheten, både från Indiska men också från liknade projekt som jag jobbade med som konsult på McKinsey, visar nämligen att det transformationer av det här slaget brukar ta längre tid, vara svårare än förmodat och eventuellt även kan kosta mer pengar än tänkt. 

Likviditetsproblemen har också lett till att ledningen beslutat sig för att genomföra ytterligare en rekonstruktion av bolaget. 

– Vi hade inte så mycket att välja på. Tyvärr hade likviditetsutmaningarna blivit så stora så att en rekonstruktion var den enda utvägen. 

Varför?
– Jag och övriga ledningsgruppen har kommit fram till att det är det bästa sättet för att snabbt ställa om bolaget till morgondagens marknad. För personalen och leverantörernas skull önskar jag såklart att det vore annorlunda, men det är en förutsättning för att vi ska leva vidare. Skillnaden den här gången är dock att vi har en stabil ledningsgrupp på plats som kan genomföra planen från dag ett, dessutom har vi en fungerade e-handel. Inget av detta fanns vid förra rekonstruktionen. 

 

Indiska kommer att stänga olönsamma butiker.

Bolaget ska genomlysas ännu en gång och Karin Lindhal säger att det verkligen handlar om att göra det med kritiska ögon och med lönsamhet i fokus. 

– På kostnadssidan innebär det att se över olönsamma butiker och ofördelaktiga hyresavtal, men även att se över huruvida tjänsteavtalen är konkurrenskraftiga eller ens behövs. För att nå ökad försäljning behöver vi fortsätta vårt arbete med att förbättra sortiment och kunderbjudande samt satsa än mer på e-handeln

Ser du någon fara i att en ytterligare sådan här process kommer att påverka Indiskas varumärke negativt?
– Det vore naivt att säga att det inte finns en risk. Jag är oerhört imponerad av, och känner stor respekt för, den kännedom och värmen kring varumärket som familjen Thambert har lyckats bygga upp. Dock, har jag har en tydlig mental bild över hur Indiska kommer se ut när vi är klara och då tror jag faktiskt att varumärket har alla förutsättningar att bli starkare än någonsin.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...