Västerås är Årets Purple Flag-stad: ”Bevis för att vår samverkan ger resultat”

Västerås är årets Purple Flag-stad 2017. ”De har säkrat arbetet för en tryggare, attraktivare stad för framtida generationer”, säger Tomas Kruth på Svenska stadskärnor.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Juryns motivering

”För deras framgångsrika och kontinuerliga arbete i samverkan baserad på Purple Flag Swedens fem fokusområden – säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy. Med Purple Flags modell har man förstärkt sin samverkan ytterligare och ändrat fokus på sin verksamhet att inte bara gälla dagtid utan hela dygnet. En lång rad åtgärder har genomförts och mätningar visar att såväl antalet aktiviteter som besök har ökat inom Purple Flags fyra tidszoner. De visar omtanke och lyhördhet för sina invånare och besökare genom sina ständiga förbättringar och ambitioner att skapa ett trivsamt, tryggt, säkert och levande Västerås dag- som kvällstid – helt enligt Purple Flags intention. Särskilt betryggande är det att man nu också lyckats implementera Purple Flags fokusområden i kommunens handlingsplan och därmed säkrat det fortsatt viktiga arbetet för en attraktiv stad för såväl dagens som framtidens generationer.”

Det är Svenska stadskärnor som utser Årets Purple Flag-stad utifrån vilka insatser staden gjort för att skapa en tryggare och mer levande stadskärna även kvällstid. 

– Västerås har implementerat Purple Flags områden i kommunens handlingsplan och säkrat arbetet för en tryggare, attraktivare stad för framtida generationer, säger Tomas Kruth som är projektledare för Purple Flag hos Svenska stadskärnor. 

Västerås har bland annat satsat på ny belysning och nya sittplatser i stadsparken kombinerat med att skapa olika  aktiviteter vilket skapar liv i stadskärnan kvällstid. Det har resulterat i att antalet besök perioden januari till maj ökade med 23 procent jämfört med samma period förra året. 

– Det här är ett bevis för att vår samverkan ger konkreta resultat. Vi ökar attraktiviteten för city under hela dygnet och lockar fler besök under hela året, säger Maria Fors, en stolt vd för Västerås Citysamverkan. 

Just ett brett samarbete ligger bakom Västerås utmärkelse menar hon där allt från affärsidkare till politiker, fastighetsägare, restauranger och polis är involverade. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...